Размимоилажења о судству БиХ

Хрватски и бошњачки чланови Председништва, Драган Човић и Бакир Изетбеговић, имају различите ставове о правосуђу БиХ. Док Човић сматра да оно мора бити реформисано, Изетбеговић каже да су стране судије у Уставном суду БиХ професионалци и да не седе ту без разлога. Младен Иванић, српски члан Председништва, каже да је одлука Уставног суда "потпуно непотребан догађај".

Драган Човић, председавајући Председништва БиХ каже да БиХ мора реформисати правосуђе, да мора бити независно уређено. Оценио је већина реформи које БиХ заговара иду веома споро.

"Наше тужилаштво, судије, полиција и обавештајне агенције морају бити потпуно независни од било кога у БиХ или ван БиХ", рекао је Човић.

Додао је да сви они јесу оспособљени да раде свој посао, али да до краја "морају бити амнестирани од било какве политичке спреге".

Одговарајући на питање о одлуци Уставног суда БиХ којом је Дан Републике Српске проглашен неуставним, Човић је рекао да не жели да коментарише ту одлуку, али да треба све учинити да се правосуђе у БиХ реформише, прецизиравши да Уставни суд БиХ није класична судска институција.

"Ми више немамо шансу, а ни луксуз, да радимо оно што смо радили у задњих 10 година, па да се опет хвалимо како смо успели у сегменту Оружаних снага, а ни у чему другом нисмо", навео је Човић након церемоније обележавања 1. децембра, Дана Оружаних снага Босне и Херцеговине.

Говорећи о терористичком нападу у Рајловцу, Човић је истакао да Председништво БиХ има право да тражи одговоре на питања зашто је то урађено и хоће ли неко одговарати због тога.

"Морамо припремити наше законодавство да штити грађане БиХ. Није довољно исказати саучешће и поштовање погинулима. БиХ не може занемарити зло које има око себе, без обзира да ли се ради о насилном екстремизму или тероризму", рекао је Човић.

Бакир Изетбеговић каже да ће непоштовање одлука Уставног суда БиХ успорити БиХ на њеном европском путу и вратити нас у прошлост.

"Не можемо се у Дејтону договорити о једном суду и било чему, а касније кад нам се не свиде одлуке дејтонских тела, да их игноришемо. Зашто би иностране судије, њих троје у Уставном суду БиХ, били против интереса Републике Српске", запитао је Изетбеговић након церемоније обележавања Дана Оружаних снага БиХ.

Упитан да ли је за то да стране судије оду из Уставног суда БиХ, истакао је како мисли да су ти људи професионалци и да нису без разлога ту.

"На њих рачунамо као на непристрасне арбитре. За то сам да остану, али може се разговарати. Међутим, тада ћемо разговарати и много чему у Републици Српској што код нас изазива фрустрације", рекао је Изетбеговић.

На захтев новинара да се јасно одреди према терористичком чину у Рајловцу, када су убијена два војника, Изетбеговић је рекао да су се "веома јасно сви огласили по том питању".

"Јасно смо се определили и рекли шта имамо, али још јасније ћемо рећи у петак дефинитивно. На састанку ће бити и реис-ул-улема и сви бошњачки лидери у БиХ, интелектуалци, људи из политике, из верског живота. Након састанка ћемо објавити заједничку изјаву", најавио је Изетбеговић.

"Одлука Уставног суда ће БиХ вратити годинама уназад"

Српски члан Председништва БиХ Младен Иванић каже да је одлука Уставног суда БиХ, којом се оспорава 9. јануар као Дан Републике, потпуно непотребан догађај који ће БиХ вратити годинама уназад.

"Сва прича која је била последњих годину дана у вези са покушајима да се окренемо будућности 'не пије воде'. Очито у овој земљи има пуно људи којима је стало да се само бавимо прошлошћу без икаквог ефекта", истакао је Иванић током обележавања Дана Оружаних снага БиХ.

По његовим речима, те ствари се могу "једноставно превазићи".

"Ако се хоћемо 'играти', довољно је да Република Српска поништи овај Закон о празницима и донесе закон о светковинама. И шта ћемо онда? Све остаје исто. Ништа се не мења", додаје Иванић.

Иванић је нагласио да у РС постоји јединствен став свих политичких лидера да се Дан Републике Српске не може укинути.

"Република Српска је настала 9. јануара и нико тим поводом не може да отвара питања да ли је она резултат рата или је настала вољом пре рата, што је у крајњем позадина свега овога", каже Иванић.

Сматра да треба кроз дијалог и разумно покушати постићи решење око овог питања, и додаје да то решење мора подразумевати уважавање реалности.

"Онај ко је очекивао да ће преко Суда БиХ, комбинације бошњачких судија, који су били чланови СДА и странаца, направити нови ОХР, грдно се преварио. Ми смо сви, посебно ми из РС, имали то искуство са ОХР-ом типа Педија Ешдауна и више никад се неће моћи прихватити наметнута решења у овој земљи, прихватиће се само она око којих смо сагласни", истиче Иванић.

По његовим речима, за многе проблем у БиХ су одговорни представници међународне заједнице, која је углавном наклоњена једној страни у БиХ.

Српски члан Председништва БиХ је рекао да је Савез за промене у протеклих годину дана показао спремност на компромис и заједнички рад са представницима Бошњака и Хрвата, али да никада неће пристати "на понижавање и елиминацију институција Републике Српске".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара