НАТО сутра позива Црну Гору у чланство?

Шефови дипломатија чланица НАТО-а постигли су сагласност о упућивању позива за чланство Црној Гори, јавила је Телевизија Црне Горе позивајући се на неименоване изворе у Бриселу.

Очекује се да ће 28 министара спољних послова НАТО снага, који данас започињу дводневни састанак у Бриселу, сутра једногласно издати позив Црној Гори.

Британски лист Гардијан наводи да ће се тиме направити велики корак ка проширењу и знатно повећати тензије са Русијом 

Црној Гори ће, потом, бити потребно између годину дана и 18 месеци да прође кроз процес придруживања, додаје британски лист подсећајући да је НАТО пре 17 година бомбардовао ту земљу.

Москва је више пута наводила да проширење НАТО сматра "провокацијом" док западни званичници верују да Русија стоји иза демонстрација против црногорске владе у циљу скретања пажње са пута те земље ка НАТО, преноси британски лист.

Међутим, парламент Црне Горе изгласао је придруживање НАТО-у, а влада у Подгорици је спровела реформе оружаних снага и Министарства одбране у циљу испуњења услова за чланство.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг сматра да је Црна Гора прешла велики пут како би се придружила евроатланској породици и да ће издавање позива Црној Гори бити историјска одлука. "То би показало нашу континуирану посвећеност западном Балкану", рекао је он.

Столтенберг није могао да потврди да ће бити издата позивница Црној Гори, али дипломатски извори Гардијана из Брисела наводе да је одлука већ донета.

Словенија, Хрватска и Албанија су већ пуноправне чланице НАТО иако је руска влада често изражавала противљење ширењу Алијансе међу некадашњим чланицама комунистичког блока током Другог светског рата.

"Када је реч о проширењу НАТО, мислим да је то грешка, чак на неки начин и провокација. То је неодговорна политика која подрива одлучност да градимо систем једнакости и равноправне безбедности у Европи, пођеднако за све без обзира на то да ли је земља члан овог или оног блока", рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Амбасадор САД у НАТО Даглас Лут рекао је да то није порука Русији и да није о њој реч.
Он је додао да је Уговором из Вашингтона, којим је НАТО основан, предвиђено да Алијанса буде отворена за чланство нових држава уколико изразе жељу за тим и испуне одређене критеријуме као што су демократски систем и капацитет за војни допринос, каои да их једногласно прихвате чланице НАТО.

Очекује се да ће министри НАТО, такође, изадати саопштење о наставку политике отворених врата Алијансе ка потенцијалном чланству три земље - Босне и Херцеговине, Македоније и Грузије, додаје Гардијан.

У среду у 9.45 заказана је конференција за новинаре у Бриселу, на којој ће Столтенберг саопштити одлуку министара.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије