Аустријске "Кобре" се прилагођавају новом непријатељу

Припадници антитерористичке јединице аустријске полиције Кобра припремају се за нову претњу – бомбаше самоубице, пише бечки "Курир".

Кобре морају у своју обуку и деловање да укључе најновија сазнања из Париза иако, према директору специјалних јединица аустријске полиције Бернхарду Трајбенрајгу, не постоји конкретна назнака за терористички напад на Аустрију. 

Тако се, како за себе кажу, годинама међу најбољим антитерористичким јединицама у свету, већ припремила за џихадисте и потенцијале претње који од њих полазе.

Већ само пар сати након терористичких напада у Паризу уследила је прва размена информација између француске специјалне јединице "ЖИЖН" и централе Кобри у Винернојштату.

"Ми смо одлично умрежени и познајемо се. Одмах су прослеђене информације како су деловали атентатори у Паризу", пренео је Кристоф Шерц који је надлежан за обуку Кобри.

Оно што су чули припадници Кобри даје повод за забринутост, јер су терористи располагали најмодернијом опремом и, пре свега, бомбама замкама.

Према бригадиру Ервину Штрамецу већ дуже постоји концепт како деловати према таквим претњама, али претежно само на папиру.

"Бомбаши самоубице" до сада су били познати пре свега само у атентатима на Блиском истоку, а само као латентна претња у срцу Европе.

"Стално смо суочени са новим појавама насиља и тероризма. Сваких пар година се за нас мења облик претње на шта морамо да реагујемо", рекао је Штрамец бечком дневнику Курир.

Посебан сектор за аналитику при Кобрама анализира све међународно релевантне догађаје, и тренутно су пред њима напади у Паризу.

У борби против нових агресора специјалној јединици од користи је реформа структуре спроведена 2013.године.

Спајањем Кобри, служби за деминирање и јединице за опсервацију у Дирекцију за специјалне јединице обједињене су три главне службе за борбу против тероризма.

"Размена информација међу јединицама се знатно побољшала. Као што се видело у Паризу неопходно је да јединице за опсервацију и деминирање раде заједно како би се 'елиминисали' осумњичени за тероризам", наводе Штрамец и Шерц.

Такође се исправним показала и недавна одлука да припадници Кобре прођу шестомесечну основну обуку о екслопзивима.

Иначе специјалне јединице добијају и нову опрему, те ће од 300 милиона евра, планираних за опремање полиције, Кобра добити "значајан део колача".

Кобре ће добити нове панцире, који ће омогућити још бољу заштиту уз мању тежину.

Пошто су терористи у Паризу располагали са модерном заштитном опремом, Кобре намеравју да набаве снајпере за веће удаљености и са већим калибром.

Кобре добијају, како не би морале и у будућности користити опрему војске, сопствена оклопна возила.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара