Република Српска се не одриче 9. јануара

На састанку председника РС Милорада Додика и званичника из Српске одлучено је да се у наредном периоду распише референдум на којем ће се грађани РС изјаснити о томе да ли подржавају Одлуку Уставног суда БиХ о Дану РС и да ли су за то да 9. јануар остане Дан РС.

Председник РС Милорад Додик истакао је на конференцији за новинаре да је постигнут јединствен договор свих учесника на који начин деловати након одлуке Уставног суда БиХ.

"Договорили смо се једногласно да се одбије одлука Уставног суда БиХ и да остајемо при Декларацији коју је донела Народна скупштина РС", рекао је Додик, пренела је РТРС.

Додик је истакао да ће се у најскоријем року, најкасније 120 дана, тражити од Парламентарне скупштине БиХ да се донесе нови закон о Уставном суду БиХ којим би се из ове институције избациле стране судије.

Председник РС је додао да ће се у Републици Српској организовати референдум на којем ће се грађани у Српској изјаснити да ли подржавају одлуку Уставног суда БиХ и да ли су за то да 9. јануар остане празник Дан Републике.

Навео је да ће предложити и нови закон о Уставном суду. Такође, изразио је задовољство, и као лидер СНСД, и као председник Републике Српске, да се донесе оваква заједничка изјава.

Председник СДС-а Младен Босић рекао је да је Уставни суд БиХ одавно узео себи ингеренције које му не припадају, почео је да трансформише уставну структуру БиХ и узима улогу ОХР, доносећи наметнуте одлуке, како је навео, а СДС ће предложити доношење закона о Уставном суду да не би био политички фактор, него суд.

Подржаћемо скупштинску Декларацију овом изјавом, наводи Босић, и очекује њено оснажење још неким одлукама парламента.

"Ово је проблем преко кога не можемо прећи, јер такве одлуке доносе нова неслагања у БиХ", каже Босић.

Петар Ђокић, лидер СП-а, рекао је да је задовољан заједничком изјавом политичких лидера РС да је одлука Уставног суда незадовољавајућа. Нагласио је да је Уставни суд БиХ постао политичко тело, што је једногласно осуђено.

Ђокић је навео да је неопходно искључити стране судије из Уставног суда БиХ. Такође је додао да овим не доносе исхитрене одлуке и да очекују даља усаглашавања.

Председник ДНС-а Марко Павић рекао је да се пракса договарања о свим виталним питањим и овим састанком показала веома важном. Истакао је да стране судије желе да мењају сам Устав БиХ и да на то немају право.

Лидер ПДП-а Бранислав Бореновић нагласио је да се ПДП не одриче 9. јануара и да ће наставити да га слави. Бореновић позива све политичке факторе у БиХ на конструктивне разговоре у којима неће бити прегласавања, истичући да ће бити искључиво поштовано дејтонско слово закона.

Председник НДП Драган Чавић рекао је да је постигнута изјава јединствен став свих политичких фактора у РС.

"Нико од нас није спреман да жртвује идентитет РС зарад било каквог политичког циља", рекао је Чавић и подсетио да су двојица судија Уставног суда БиХ бивши високи функционери СДА и да заједно са странцима решавају статусна питања РС, што је недопустиво.

Сви учесници састанака изразили су задовољство договором и једниственим ставом.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара