Румунија, министар образовања на челу прелазне владе

Румунски председник Клаус Јоханис именовао је министра образовања Сорина Кампеануа за премијера прелазне владе, након што је председник владе Виктор Понта поднео оставку због трагедије у ноћном клубу у Букурешту.

Јоханис је Кампеануа именовао на ову функцију пред разговоре са политичким странкама, који треба да почну поподне, о томе ко ће формирати нову владу, пренео је АФП.

Понта је у среду поднео оставку, након пожара у ноћном клубу Колектив у Букурешту у коме је погинуло 32 људи, а који је био повод да више хиљада људи изађе на улице захтевајући "суштинску промену" власти.

Премијер из редова Социјалдемократа, који се седмицама налази под притиском, суочен са оптужбама за превару, избегавање пореза и прање новца, рекао је да је исправно да највиши званичници преузму одговорност за трагедију која се у петак догодила у ноћном клубу.

Јоханис, козервативац, који је изабран 2014. уз велику подршку младих, рекао је, такође, да ће се, имајући у виду протесте, консултовати са представницима грађанског друштва пре формирања нове владе.

"Пратио сам протесте и имам важну поруку за све оне који су били на улици у уторак и среду. Видео сам вас, чуо сам вас и размотрићу ваше захтеве", казао је Јоханис новинарима.

Нови премијер Кампеану је рекао да ће прелазна влада наставити рад на буџетским плановима за 2016. годину, који треба да буду поднети парламенту овог месеца, иако нема овлашћења да доноси нове законе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара