Словенија купује бодљикаву жицу за границу с Хрватском

Словеначка влада већ је наручила веће количине бодљикаве жице ради евентуалне заштите своје јужне границе с Хрватском, ако би на њој поново дошло до неконтролисаног уласка миграната и избеглица, што тренутно није случај, пишу словеначки медији.

Бодљикаву жицу која би требало да препречи пут мигрантима на најосетљивијим деловима зелене границе с Хрватском Словенија је купила у Пољској, а у земљу треба да стигне кроз неколико дана, тврди љубљанско Дело, које се позива на неименоване изворе и упозорава на ћутање владиних служби које информацију не желе ни да потврде нити да оповргну.

На питања о томе да ли заиста има информација да ће Немачка и Аустрија ускоро затворити своје границе за мигранте и да је Словенија већ наручила жичану ограду коју би поставила на своју шенгенску границу према Хрватској, премијер Миро Церар је јуче одговорио доста неодређено.

Поново је, међутим, истакао да ће Словенија ускоро морати да делује самостално ако избеглички талас, који је и даље велики, не почне ефикасније да се контролише и смањује и додао да не искључује посебне мере на граници с Хрватском.

"Ако се суочимо с великим бројем миграната који не би могли да контролишемо, посебно ако Немачка и Аустрија почну да ограничавају њихов пријем, бићемо спремни да поставимо ограду и фиизичке препреке", навео је Церар, али је објаснио да то не би значило потпуно затварање границе с Хрватском, него бољу контролу и усмеравање избегличког таласа које би било ефикасније него до сада.

Могућност, односно нагађање да би Словенија могла да почне да поставља "жицу" на граници с Хрватском спомиње и Словеначки радио, а о таквим спекулацијама пише и љубљански дневни лист Дневник, подсећајући да је пре неколико дана бодљикаву жицу близу прелаза Шентиљ поставила Аустрија како би спречила неконтролисани улазак избеглица из Словеније од којих су неки, наводно, мимо надзора улазили у Аустрију.

Дневник наводи како је, према њиховим информацијама, Церарова влада "мрежу за границу с Хрватском" наводно "већ набавила" и да се налази у Словенији, спремна да буде употребљена сваког тренутка.

Део жичане ограде, преноси Хина, купљен је од Мађарске којој је део материјала за препреке на граници остао, након што је затворила границу са Србијом, а онда и с Хрватском.

Питања о наводном плану за постављење ограде на граници с Хрватском новинари су касно синоћ поставили и министру спољних послова Карлу Ерјавцу, који је поновио свој став да ће Словенија морати да реагује на исти начин као Немачка и Аустрија, као и да постављање ограде "није искључено".

"Ако Аустрија буде заоштравала своје мере, на то ће бити приморана и Словенија. Спремни смо на све сценарије...", поручио је Ерјавец.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије