Читај ми!

На Лезбосу нема више места за сахрањивање миграната

Грчки острво Лезбос остало је без места за сахрањивање тела очајних миграната који су покушавали да стигну до Европе, рекао је градоначелник Спирос Галинос, а екипе хитне помоћи на острву покренуле су протесте због смањења буџета за прековремени рад.

Скоро неподношљив притисак на лезбоске мртвачнице, гробља и хитне службе је настао као последица рекордног броја миграната и избеглица који су прелазили Медитеран у октобру, преноси британски Телграф.

Према подацима УН, више од 218.000 је стигло прошлог месеца, што је месечни рекорд, али је и више него што их је стигло током целе 2014. године.

Галинос је изјавио да се у мртвачници налази више од 50 тела, за које власти и даље покушавају да пронађу места за сахрану. Он је додао да је покушао да убрза процедуру да се поље поред гробља уреди, како би могло да преузме нове гробове.

На стотине хиљада људи је ове године кренуло на кратко и опасно путовање од турске до грчке обале.

По лошем јесењем времену, у недељу је у Егејском мору пронађено 19 тела из три одвојене несреће.

Грчка обалска стража је навела да је спасено више од 1.400 људи у 39 одвојених спасилачких акција на источном Егеју, прошлог викенда, када су снажни ветрови проузроковали немирно море.

Више од 70 људи, међу којима и деца, утопило се када су се оронули чамци преврнули.

Пошто притисак расте, радници хитне помоћи на Лезбосу почели су протест због смањења буџета, а остала су им само три возила, упркос све већем дневном приливу избеглица.

Возачи су потествовали у главном граду Митилени, а затим су избегличкој деци уручили одећу.

Шеф удружења радника хитне помоћи Костас Филис рекао је за АФП, да пет возила чека на поправак и да су због недостатка особља, присиљени да раде и до 16 сати дневно.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара