Читај ми!

Хрватска, заоштрена реторика уочи парламентарних избора

Предизборну кампању у Хрватској, која ушла у последњу недељу, обележила је заоштрена реторика политичких противника, пре свега двојице лидера најутицајнијих странака - владајуће СДП актуелног премијера Зорана Милановића и најутицајније опозиционе ХДЗ Томислава Карамарка.

Свако има свој стил. Једни иду провереним рецептом, други играју на карту провокације. "Они (ХДЗ) од Хрватске желе направити задњу Балканску националистичку затуцану касабу", поручио је Милановић обраћајући се јавности.

"Браво господо из актуелне социјалистичке владе. Уништили су Хрватску и то сматрају својим успехом. То је невероватно", рекао је Карамарко, кога је Милановић назвао "највећим црнокошуљашем у Хрватској", као и његове следбенике.

"То су црнокошуљаши", поручио је Милановић који, како су оценили хрватски медији, у кампањи себе ставља у први план, док Карамарко то чини са целом коалицијом.

На хрватској политичкој сцени последњих месец дана смењивали су се напади - Милановић напада Карамарка, Карамарко напада лоше економске резултате.

Стручњак за комуникације Габријела Кишичек, међутим, тврди да су Милановић и Карамарко у нечему, ипак, исти.

"Изазивају страх код своје публике, гласача како би показали да је само једна опција могућа - она њихова", рекла је и додала да је обојици јасно да онај који изгуби одлази у историју.

Стога је, каже, социјална компонента веома важна.

"Желе се приказати као топли, као сусретљиви, као они који имају разумевања за проблеме с којима се грађани сусрећу", оценила је Кишичекова.

ХДССБ Бранимира Главаша, који је би осуђен за ратне злочине почињене над Србима, опет, води кампању на свој начин. Основали су СС гарду - Славонско соколску гарду.

"Ово нису фашисти, ово нису нацисти ово није изгубљена младост, ово је будућност Славоније и Барање и Хрватске", тврди функционер те странке Јосип Салапић.

"ХДССБ је то одабрао да би привукао пажњу, јер немају са чим другим и да би провоцирали... Можда да би подстакли разговор о неким темама... Али сигурно су одабрали једну тактику која није карактеристична и која није већини људи прихватљива", сматра Кишичекова.

Већина се углавном води уобичајеним потезима како привучи гласаче. Деле симболичне поклоне и друже се с грађанима. Говоре о емоцијама, мери се патриотизам, падају ниски ударци и све желе победу.

Милановић је, како наводи Јутарњи лист, успео да пуца у само срце своје изборне кампање, која је грађена на тези да је његова коалиција брана десничарском екстремизму и цивилизацијском урушавању.

Јамство, како је сам рекао, да „Хрватска неће бити црнокошуљашка“. А онда је као највеће црнокошуљаше у Хрватској прозвао Карамарка заједно с његовим следбеницима и политичким партнерима.

Шеф ХДЗ-а с правом се може сматрати главним кривцем за повратак Хрватске у задрте идеолошке ровове. Пустио је духа уз боце, распиривао нетолеранцију, пребројавао нацију по властитој вољи измишљајући линију поделе на праве и сотонске Хрвате, форсирао је реторику грађанског рата, грлио се и политички сљубљивао с "манекенима Ендехазије".

У своју је коалицију прихватио странку која велича усташтво и поглавника Павелића. Један од његових кандидата с листе за дијаспору у свом промотивном споту позива да се у недељу, на изборима, сруши владавина „комунистичко-удбашког калифата“.

Изборна кампања се води и на духовном плану. Када су Хрватска бискупска конференција и више бискупа позвали грађане да гласају за странке које заговарају конзервативне вредности, председник СДП-а Милановић је извукао аса из рукава и поручио верницима како би папа Фрања гласао за социјалдемократе.

„Ја могу позвати вернике у целој Хрватској да гласају за нашу коалицију и за странку која заиста заступа људске и хршћанске вредности - то су социјалдемократи. То сам ја и то су моји сарадници. То је хршћанство, а ово друго је врло често најобичнији варваризам. Занима ме - за кога би гласао папа Фрања? Вероватно за нас!, рекао је Милановић.

Иначе, изборна кампања у Хрватској траје до поноћи 6. новембра, када наступа изборна тишина. За 12 изборних јединица - 10 територијалних, мањине и „дијаспора“ пријављено је 166 изборних листа, упола мање него на изборима пре четири године.

На листама је укупно 2.311 кандидата, од тога 957 жена (41,41 одсто), а кандидати просечно имају 42,5 година.

Први пут грађани Хрватске на парламентарним изборима могу гласати и преференцијално. То значи да осим одређене листе, могу заокружити и кандидата на листи којег преферирају. Гласачки листићи биће формата 62 x 43 цм, налик онима на изборима за Европски парламент, када се први пут у Хрватској могло преференцијално гласати.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара