Читај ми!

Фајман: Нећемо оградити Аустрију

Аустријски канцелар Вернер Фајман поручио је да се Аустрија неће оградити и да не очекује избегличку катастрофу. "Ми не градимо зидове и нећемо оградити Аустрију", нагласио је Фајман у интервјуу бечком дневнику "Esterajh".

Вернер Фајман је објаснио да у влади не постоји договор у вези зида на словеначкој граници.

"Министарка унутрашњих послова ће предочити концепт како намерава да побољша контроле на граници. Међутим, још га није предала, а тако ни план о ограђивању. Зидови унутар Европе, као што видимо на случају Мађарске, воде само ка томе да бивају заобиђени", подвукао је Фајман.

Према његовим речима, алтернатива би биле "чекаонице" - контролисани простор за чекање где се могу регистровати и снабдевати избеглице, пре него што буду даље распоређене.

Аустријски канцелар подвлачи да је важно обезбеђивање спољних граница ЕУ.

"Морамо Турску и Грчку да уверимо да треба заједно боље да контролишу своје границе. Поред тога, неопходни су нам хот-спотови у Грчкој где би избеглице, које имају право на азил, могле поднети захтев, а одатле би биле расподељене на земље ЕУ", објаснио је Фајман.

Фајман сматра да ни ту зидови не би помогли, јер већина избеглица долази преко мора, а хуманитарну катастрофу због избегличког проблема потпуно искључује.

"Не видим да ћемо бити суочени са катастрофом зато што предузимамо велики број корака како би се смањио талас избеглица", казао је Фајман, уверен да ће доћи до смањења броја избеглица, али да ће тај проблем трајати и "неће бити окончан за Божић".

"Наш циљ мора бити да се оконча рат у Сирији и морамо учинити све да људи могу да остану у региону тиме што би градили школе, побољшали инфраструктуру и учинили хуманијим избегличке кампове", нагласио је канцелар.

Фајман је објаснио да свега пет одсто избеглица, које улазе у Аустрију, желе и да остану у тој земљи, док осталих 95 процената наставља пут ка Немачкој и Шведској.

Међутим и транзит избеглица је велики изазов за Аустрију, констатовао је он додајући да држава снабдева избеглице храном, одећом и лековима.

"Ми смо мала земља и не можемо да примимо све те избеглице. Овај талас можемо да савладамо само зато што постоји одлична сарадња са Немачком", поручује канцелар.

Фајман искључује могућност да ће Немачка затворити своје границе.

"То се сигурно неће десити. Немачка канцеларка Ангела Меркел је казала да неће затварати границе И она је позната по томе да стоји иза своје речи. Такође она зна да може да се ослони и на моју реч", закључио је Фајман.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије