Словенија, одбијен предлог опозиције да се почне са изградњом ограде

Парламентарни одбор за контролу словеначких тајних служби одбио је предлог опозиције да словеначка војска и грађевинска предузећа још данас почну да граде ограду према Хрватској због избегличког таласа, пренела је Хина.

Тај предлог поднели су посланици из редова опозиционе Словеначке демократске странке (СДС) чији је члан и председник одбора Бранко Гримс рекао да су тврдње да Словенија контролише стање са избеглицама "смешне", да земља постаје "уско грло" шенгенског простора, из којег би могла да буде избачена и да ће се сама претворити у велики избеглички камп.

Ако данас почну да постављају ограду на граници са Хрватском, словеначки војници и грађевинска предузећа могли би да је поставе за две седмице у целој дужини од 671 километара копнене границе, навела је опозиција.

Шеф словеначке обавештајне службе СОВА Зоран Клеменчич негирао је, међутим, тврдње опозиционих чланова одбора да се Европи приближава скоро 400.000 нових избеглица који ће проћи кроз малу Словенију која постаје "отирач ЕУ".

Према његовим информацијама, како је рекао,избеглички талас из Турске и Грчке према северозападу се смирује и стабилизује и нема нових информација о великим избегличким таласима у идућих неколико месеци.

Алармантне изјаве о томе да ће Аустрија на граници са Словенијом подићи жичану ограду данас послеподне су на брифинзима за новинаре и у јавним изјавама негирали министарка унутрашњих послова Весна Гјеркеш Жнидар и државни секретар Боштјан Шефиц, рекавши да се стање на словеначким границама нормализује, да је проток избеглица нешто смањен, а да ће бити још сређенији и мирнији кад Аустрија постави мање баријере за усмеравање избеглица на граници близу Шентиља, што се не сматра намером Аустрије да затвори границу за избеглице, нити ће то у скорој будућности учинити Немачка.

Представници владе премијера Мирка Церара појашњавају да ће бити потребно, избеглицама који остану у Словенији преко зиме, осигурати прихватне центре у чврстим објектима, а разматра се и могућност да буду смештени у једном војном објекту, иако није познато којем.

Истовремено, представници владе који досадашњи трошак због избеглица процењују на десетак милиона евра у прве две седмице, оценили су да би се ти трошкови у идућој години могли попети на око 385 милиона евра, што је већ унето у буџетске планове.

Нешто средстава дала би међународна заједница, а рачуна се и на помоћ ЕУ, од које је за првих шест месеци избегличке кризе затражено 60 милиона евра.

Трећина потребних средстава осигурала би се из кредита, али је Брисел обећао да се то задужење неће рачунати као додатни буџетски дефицит који би угрозио идући извештај о Европске комисије о макроекономском стању у Словенији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара