Котромановић: Српска куповина оружја немогућа мисија

Хрватски министар одбране Анте Котромановић рекао је у Сплиту да је "немогућа мисија" да Србија купи оружје од Русије, "јер нема новца за то".

Анте Котромановић је оценио да Србија мора да се определи жели ли да буде део Запада или Руске Федерације, јавила је агенција Хина.

После сусрета са командантом Шесте флоте Ратне морнарице САД, вицеадмиралом Џејмсом Фогом, Котромановић је оценио и да је изјава премијера Србије Александра Вучића у којој је, како преноси Хина, изразио забринутост због снаге Хрватске војске, највећи комплимент тој војсци.

"Хрватска војска је стварно расла и расте у последње четири године и ви видите да је и (српски) премијер  Вучић изразио забринутост због снаге Хрватске војске и то је највећи комплимент који је могла добити Хрватска војска у последњих неколико година", рекао је Котромановић.

На питање новинара како коментарише најаве да ће се Србија наоружавати из Русије, Котромановић је рекао да је то "немогућа мисија, за сада", зато што "Србија нема новца".

"Ми знамо да они троше 94 одсто на оперативне трошкове, на плате и логистику. Они немају средстава за опремање и модернизацију. Ја сам посетио Београд пре две године и то сам видео", додао је Котромановић..

Као други разлог немогућности Србије за куповину оружја од Русије, Котромановић је рекао да је "немогуће остварити ову политику коју води Русија и Србија с политиком Европске уније".

"Имамо санцкије према Русији, а они би куповали оружје у Москви – то је немогуће и на тај начин Србија никад неће постати чланица ЕУ. Они морају ускладити заједничку европску и безбедносну политику с ЕУ, они то не желе и седе на две столице. Ја не видим која је њихова будућност. Они се морају јасно определити хоће ли бити део Запада или ће и даље водити овакву политику и дефакто и де јуре бити део Руске Федерације", изјавио је Котромановић.

Додао је да сматра да се то напокон мора рећи Београду и да се Хрватска не боји јер зна да Србија не може ништа да купи.

На питање да ли је на састанку с вицеадмиралом Фогом било разговора о порасту напетости у Црној Гори, Котромановић је рекао да Хрватска начелно подржава Црну Гору да постане чланица НАТО-а.

"Очекујем да ће Црна Гора добити позвницу за НАТО", рекао је, додајући да су недавни протести у Црној Гори против чланства у НАТО "ветрови који дувају с Истока".

"Али, већина људи у Црној Гори је за НАТО и то је јако добро за Црну Гору јер ће на тај начин Црна Гора бити стабилнија и сигурнија, и велику корист од тога имаће њене оружане снаге. Људи су то схватили, а ово што ради опозиција, која је просрпски оријентисана, то је јасно одакле су дошле инструкције", рекао је Котромановић.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара