Читај ми!

Ђукановић: Мета протеста сувереност Црне Горе

Црногорски премијер Мило Ђукановић изјавио је у парламенту да су протести Демократског фронта од старта имали циљ који је имплицирао насилност и промену власти на начин који је супротан Уставу Црне Горе.

Мило Ђукановић је, током премијерског сата одговарајући на питање шефа клуба посланика ДПС-а Милутина Симовића, рекао да су протести показали и друге димензије, које се односе на супротстављеност државном курсу који се тиче евроатлантских интеграција.

"Политичке снаге окупљене на протестима месецима су покушавале на све начине да заплаше грађане чланством Црне Горе у НАТО-у. Плашили су људе да ћемо постати мета Исламске државе. Организовали су и бизарне перформансе испред парламента, којима се симулирало одсецање главе од стране ИД. Све ово показало је да је главна мета протеста била црногорска сувереност", сматра председник владе.

Ђукановић је додао и да се не превиђа да скупови овакве врсте анимирају људе који су незадовољни економско-социјалним статусом.

"То не да не превиђамо, него томе немамо шта ни приговорити, приговарамо само политички неодговорној намери да се та објективност злоупотреби и да се њоме политички манипулише", нагласио је премијер.

Све чињенице су, како је рекао, потврдиле да је ДФ од првог дана планирао насиље, те да су демонстрације сматране успешним само ако њихов резултат буде упад у државне институције и противуставна смена власти.

"Да није тако прихватили би позив председника парламента да се посланицима који су били на протесту, на њихов првобитни захтев, омогући улазак у скупштину. Након прихватања, они су и од тог захтева одустали, што је означило почетак рушилачког напада на полицију, подстакнутог од стране више говорника", рекао је Ђукановић.

Одговор полиције која је била засута Молотовљевим коктелима и петардама био је одлучан и примерен датој ситуацији, оцењује премијер и додаје да је најбитније да није било људских жртава.

Ђукановић је уверен да ће сви појединачни случајеви бити испитани "искључиво на бази правно валидних процедура и доказа, без обзира на медијску хајку и покушаје пласирања разних фалсиификата у вођењу кампање против полиције, односно против државе".

Нема страха, поручио је, да ће последња дешавања угрозити пут државе ка Алијанси и додао да у овом тренутку најважнији национални интерес позив за чланство у НАТО-у.

Ђукановић је поновио да је влада спремна да дан након позива у НАТО распише парламентарне изборе и да су спремни да воде дијалог са свима који су заинтересовани, да додатно стварају услове за пуну транспарентност изборног процеса како би након тога добили апсолутно легитимну власт.

"То је интерес свих, али то је превасходно интерес оних који су најјачи. ДПС је партија која је до сада редовно убирала 40 до 45 одсто подршке. Наше је уверење да ће се тако догодити и након наредних избора. И зато више од других имамо интерес да власт буде изабрана у условима апсолутног поверења", закључио је премијер.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара