Читај ми!

Оштре полемике у аустријској влади због подизања ограде

Аустријски канцелар Вернер Фајман оштро се противи налогу министарке унутрашњих послова Јохане Микл-Лајтнер да на граници са Словенијом Аустрија подигне ограду. Фајман поручује да неће бити ограда ни према Мађарској ни према Словенији.

Вернер Фајман је за аустријски ОРФ истакао да Микл-Лајтнер треба да предложи шта тачно планира на граници према Словенији, као и да са Немачком да разјасни да ли је неопходно нешто мењати по питању контрола граница.

Јасно је, према његовим речима, да неће бити мање избеглица без обзира на техничка средства која ће се користити или организационе промене.

"Ко то тврди, само људима баца прашину у очи", поручио је аустријски канцелар.

Фајман је оценио да је, за смањење таласа неопходно пре свега побољшати стање у кризним регионима.

Микл-Лајтнер је наложила израду плана "грађевинских мера" на граници према Словенији, за које је рекла да се "наравно ради о огради", али уз објашњење да свака ограда има и капију.

Због ове најаве, Фајман је синоћ разговарао и са председником Европске комисије Жан-Клодом Јункером, који је затражио разјашњење.

Двојица званичника су се у телефонском разговору сагласили да "оградама није место у Европи".

Бечки дневник Пресе је, у међувремену, оценио да би подизање ограде на граници са Словенијом могло изазвати домино ефекат.

Лист преноси да ће у Љубљани ускоро бити одлучено да ли ће и ова земља предузети сличне мере као Аустрија, ако Беч реализује своје најаве.

Премијер Словеније Миро Церар је рекао да је његова влада спремна да заустави талас избеглица "свим средствима", уколико би се стање погоршало, додаје дневник.

Због новог рекордног броја избеглица на све стране влада нервоза, истиче Пресе, указујући и на оштру критику немачке покрајине Баварске на рачун Аустрије, којима се по први пут прикључио и члан немачке владе, министар унутрашњих послова Томас де Мезијер.

У Министарству унутрашњих послова Аустрије одбацују критике из Немачке и поручују да хиљаде људи долази у Аустрију са само једним циљем, а то је Немачка.

Међутим суседна Немачка преузима сваког дана све мање избеглица, конкретно, како преноси Пресе, само 50 људи на сат, због чега се, према тврдњама Министарства, избеглице саме организују како би прешле границу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара