Читај ми!

Црни дан на Егејском мору, утопило се 16 миграната

Најмање 16 миграната, међу којима 11 деце, утопило се у среду у источном Егејском мору у пет одвојених инцидената, укључујући један већи бродолом близу острва Лезбос у којем је грчка обалска стража спасила 242 људи.

Близу острва Лезбос спроведена је опсежна потрага за 34 људи који се воде као нестали након потонућа дрвеног чамца у коме се налазило више од 280 избеглица. 

Бродови обалске страже, хеликоптер и пловила европске граничне агенције Фронтекс преко ноћи су на олујном мору трагали за преживелима, јавио је АП.

У том инциденту утопило се петоро деце, два мушкарца и једна жена, чија националност још није утврђена.

Међународна организација за миграција саопштила је да је, према неким изворима, на броду било 200 људи када се преврнуо, а други да их је било 300.

Рибарски бродови и бродови обалске страже превезли су преживеле до лучког села Моливос на острву Лезбос, удаљеном неколико миља од турског копна.

Лекари и добровољци су им пружили помоћ у импровизованим објектима, као и у капели у луци где су примљене жене са хипотермијом.

Најмање 15 деце старости између три месеца и 10 година пребачено је у болницу због хипотермије, саопштила је агенција Уједињених нација за избеглице (УНХЦР). 

Укупан биланс мртвих јуче у Егејском мору је 11, док хиљаде људи наставља да иде ка грчким острвима из Турске, упркос погоршаним временским условима.

Грчка је главни правац за мигранте са Блиског истока и Африке који иду у Европу. Ове године у Европу је стигло више од пола милиона миграната, подсетио је АП.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара