Суд прихватио кауцију за Санадера

Ванрасправно веће Жупанијског суда у Загребу прихватило је кауцију понуђену за излазак из истражног затвора бившег хрватског премијера и председника Хрватске демократске заједнице Иве Санадера.

Одбрана бившег премијера предложила је суду некретнине у вредности 12,4 милиона куна (1,6 милиона евра) колико му је одређено за одбрану са слободе у случају "Фими-медија".

Оне су понуђене као залог за његов излазак из истражног затвора у којем се налази већ три године. Некретнине су у власништву Санадерових пријатеља, међу којима су ХДЗ-овци Лука Бебић, Јерко Рошин и Марио Зубовић, као и супруге Мирјане.

Ванрасправно веће прихватило је захтев одбране пошто је испитало судског вештака. Два ранија предлога суд је одбио правдајући одлуку непотпуном документацијом.

Тужилаштво је најавило жалбу Врховном суду на данашњу одлуку која омогућава Санадеру излазак из затвора по упису хипотеке на понуђене некретнине. Они сматрају да је једна понуђена некретнина нелегална, а за друге споре процењену вредност.

Санадер би могао да изађе из притвора тек када одука постане правоснажна, односно по истеку жалбених рокова, а суду ће такође морати да обећа да неће бежати и да ће се јављати сваког месеца.

Врховни суд недавно је укинуо првостепене пресуде за корупцију бившем премијеру и његовој бившој странци Хрватској демократској заједници због тешке повреде кривичног поступка и повреде права на поштено суђење.

Цео случај "Фими-медија", који укључује оптужбе против још девет физичких и правних лица, враћен је на поновљено суђење загребачком Жупанијском суду.

Санадеру је, међутим одређен истражни затвор због опасности од бекства, који је замењен кауцијом у износу од 12,4 милиона куна.

Санадер је у том случају био осуђен на девет година затвора и одузимањем око два милиона евра противправне имовинске користи. ХДЗ, као прва странка осуђена за корупцију, кажњен је с пет милиона куна (око 660.000 евра) и одузимањем око 24 милиона куна (око 3,2 милиона евра) незаконите користи.

Уставни суд недавно је укинуо и прву правоснажну пресуду од осам и по година затвора бившем премијеру у случајевима "Хипо банка" и "Ина-МОЛ" и вратио цео случај на поновно суђење Жупанијском суду у Загребу.

У току му је и суђење у случају "Планинска" у којем је оптужен за примање 17 милиона куна "провизије", након што је Министарство регионалног развоја купило зграду од фирме бившег ХДЗ-овог посланика и власника ланца месара Стјепана Фиолића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара