Читај ми!

Мандић: Протести нису "српски"

Лидер Нове српске демократије, чланице опозиционог Демократског фронта, Андрија Мандић негирао је тврдње црногорског премијера Мила Ђукановића да иза протеста у Подгорици стоје великосрби окупљени око појединих странака и Русија.

Андрија Мандић је за регионалну телевизију Н1 рекао да протести нису "српски" и да иза њих не стоји "ни Русија, ни Америка, ни Србија".

"Када видите имена повређених, видећете да је у питању један грађански карактер борбе", каже један од лидера опозиције и наглашава да је Демократски фронт опредељен за ненасилан метод борбе.

Упитан да ли опозиција након демонстрација у суботу мења стратегију, Мандић каже да неће мењати тактику, већ да су одлучили да обиђу Црну Гору, одрже трибине, а након тога организују нови протест.

На питање ко су били људи који су маскирани изазивали нереде и гађали полицију, рекао је да је реч о "одређеним провокаторима", а да су "неки од њих виђени како излазе из зграде старе владе".

Мандић је прецизирао да је кривичну пријаву против њега поднела полиција којој је, како тврди, саопштио "оно што је истина – зашто бисмо ми мењали успешан метод за проблематичан начин борбе".

На констатацију да му се у црногорској јавности замера да је, док је народ био на улици, он био у кафани где је и ухапшен, Мандић каже да то није истина, да се налазио између полиције и демонстраната.

За оптужбе премијера Црне Горе Мила Ђукановића да протести нису усмерени против Владе, него против чланства државе у ЕУ и НАТО, истиче да међу чланицама ДФ-а има и оних који се залажу за Алијансу, наводећи као пример Покрет за промене Небојше Медојевића.

Ђукановић је прекјуче у изјави за ХРТ рекао да је спроведен "покушај угрожавања уставног поретка Црне Горе с јасном амбицијом да дође до насилне смене власти и ревизије стратешког правца државне политике Црне Горе".

Говорећи о томе ко стоји иза протеста у Подгорици, Ђукановић је рекао да има оних који не само да желе да управљају Црном Гором већ и регијом.

Поред причињење материјалне штете, током демонстрација је повеђено 29 полицијских службеника, медицинску помоћ затражило је 26 грађана, а 10 особа приведено је због прекршаја из Закона о јавном реду и миру, подаци су Управе полиције.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара