Читај ми!

Фишер: Потребно разумевање за избеглице

Председник Аустрије Хајнц Фишер позвао је грађане на разумевање за избеглице у говору поводом Дана државности Аустрије. Оцењује да се умногоме доказало да је одлука Беча од пре шест деценија о трајној неутралности била добра.

Хајнц Фишер је подсетио да ће, према проценама надлежних власти, током ове године кроз Аустрију проћи више од пола милиона избеглица, а да је 85 одсто само на пропутовању и да се очекује свега 80.000 захтева за добијање азила.

Фишер је нагласио да надлежне власти детаљно проверавају да ли постоји разлог за давање азила.

"Наравно да постоје Аустријанци који су забринути, осећају несигурност и стрепе од терета поводом таласа избеглица", констатовао је Фишер и апеловао на грађане да спознају у којој ситуацији су избеглице, јер, како је навео, није реч о анонимним масама, већ о појединачним људским судбинама.

Такође је истакао да они који траже уточиште у Аустрији морају поштовати аустријско законодавство.

Фишер је истакао да полази од тога да ће тема избеглица и у будућности бити на дневном реду и изразио наду да ће грађански рат у Сирији "барем моћи да се смири".

Што се безбедности Аустрије тиче, Фишер је нагласио да држава, иако је одлучна у хуманом приступу избеглицама, не може одустати од тога да је суверена земља која мора да гарантује безбедност грађанима.

Председник се осврнуо и на неутралност земље на коју се Аустрија обавезала пре 60 година.
Према његовим речима, неутралност на коју се обавезала земља је опредељење за мир, да не сматра рат наставком политике другим средствима, као и да жели да да свој допринос у међународним мировним акцијама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара