Словенија покренула механизам цивилне заштите ЕУ

Стотине избеглица на граници Аустрије са Словенијом ноћ су провеле су на отвореном, јер су шатори и друга прихватна места већ попуњени. Словенија је покренула механизам цивилне заштите Европске уније у тражењу помоћи за актуелну кризу, а Аустрија је одлучила да пошаље још војника на своје границе да помажу полицији у регулисању прилива избеглица.

Механизам за помоћ Европске уније који је активирала Словенија омогућава државама чланицама да добију нефинансијску помоћ у периоду непосредно после катастрофе, саопштила је портпаролка Европске комисије Наташа Берто.

Словенија је тражила шаторе, ћебад, постељину и друге потрепштине. Чланице Уније које су погођене избегличком кризом и потребна им је помоћ, осим активирања механизма цивилне заштите, могу затражити хитну финансијску помоћ и план за трансфер избеглица унутар Уније. Од почетка недеље, у Словенију је почело да пристиже и до 12 хиљада избеглица дневно.

"Моја ћерка је узнемирена јер стално мењамо место боравишта. Кад год напустимо неко од њих, она плаче и дању и ноћу. Потребан нам је дом", каже избеглица из Сирије Хусеин.

"Желим да се вратим кући. Можда ће бити боље, али сада је све веома лоше", наводи избеглица из Либана Мухамед.

Велик број избеглица наставио је да пристиже на Шпилфелд, аустријски гранични прелаз са Словенијом. У шаторима више нема места.

"Људи који су дошли за нама, спавали су у шатору. Нама нису дозволили. Речено нам је и да ћемо моћи да идемо. Лагали су. Овде смо већ два дана", тврди избеглица из Сирије Ибрахим.

Аустријска војска одлучила је да пошаље још 100 војника на своје границе, да помогну полицији. Војника на прелазима сада има око 600. У међувремену, министарка унутрашњих послова те земље Јохана Микл-Лајтнер рекла је да ће, ако се стање не стави под контролу, бити неопходно да се изгради такозвана "тврђава Европа".

Аустријски медији наводе да је у питању термин који су нацисти током Другог светског рата користили за европске територије под контролом, а да је у последње време коришћен за критику политике Европске уније према трећим земљама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара