Читај ми!

Хрватска Антифашистичка лига против орвеловске историје

Бројне организације цивилног друштва основале су прошле године у Хрватској Антифашистичку лигу. Њен циљ је интеграција антифашизма у темеље хрватског друштва. Боре се против историјског ревизионизма и орвеловске истине.

Пре четврт века на простору бивше Југославије осниване су организације које су промовисале демократију, данас оне које је бране од фашизације. И тако разлог постојања Антифашистичке лиге објашњавају њени оснивачи.

Упозоравају да историјски ревизионизам не враћа у деведесете, већ у четрдесете године прошлог века.

"Без обзира на то што се и у Хрватској и у Србији и у Европи деконструише слика о Другом светском рату и замењује се лажном у којој у средишту нису они који су били у Нaродноослободилачком отпору, него су људи попут Драже или Недића, ми желимо да конструишемо памћење колико можемо", рекла је Весна Тершелич из удружења "Документа – Центар за суочавање с прошлошћу".

Фашисти и колаборационисти желели су да истребе Србе, Јевреје, Роме. О томе не би смело да буде спора, поручују. Међутим, има га, и то уноси конфузију код нових генерација. То је, каже председник Антифашистичке лиге, показала и недавна анкета међу загребачким матурантима.

"Сваки трећи-четврти не зна да је НДХ фашистичка, 40 одсто да су прави и једини Хрвати католици. То је последица историјског ревизионизма где се историја предаје као мит и орвеловски се прекраја у складу са идеолошким потребама тренутне политике", каже Зоран Пусић, председник Антифашистичке лиге Хрватске.

Томе не доприноси ћутање главних политичких партија у Хрватској када осуђени ратни злочинац Бранимир Главаш построји ССГ – Славонско-соколску гарду – пред Хрватским сабором. Калкулантски разлози – предстојећи избори у Хрватској не смеју бити изговор.

"Демократија као своју маргину, даље или ближе центру, производи фашизам као своју одбрану уместо обрнуто. То је у ових 25 година реалност јер нисмо умели да видимо све што се дешава", истиче Миодраг Пуповац, председник Српског народног већа.

Солидарност већине према избеглицама са Блиског истока ипак даје повод за наду, примећују. Много је више саосећања, него одбацивања које долази из страха.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
14° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије