Читај ми!

Остојић: Ситуација са избеглицама стабилна

Министар унутрашњих послова Хрватске Ранко Остојић истиче да је ситуација са избеглицама стабилна и све иде по плану. До застоја, каже, долази због превеликог гомилања на српској граници и престанка прихвата на словеначкој.

Ранко Остојић је рекао да у самом кампу Опатовац све функционише, додавши да ће Хрватска отворити зимски транзитни центар у Славонском Броду, али да нема намеру да отвара друге капацитете, јер за њих нема потребе, преноси Танјуг.

Остојић је објаснио да се зимски транзитни центар гради у великој мери због домаћих људи, који се смрзавају по 12 сати, значи двоструко, а понекад четвороструко дуже него што пролазе избеглице.

Навео је да ће се о новом смештају бринути кад 1.640 људи буде премештено у складу са договором са ЕУ, када ће добити смештај и бити интегрисани у хрватско друштво.

Министар је рекао да је у протекла 34 дана било доста проблема и невремена, али да му је драго што није било настрадалих у избегличкој кризи и да није било епидемија.

"Хрватска не осећа последице кризе осим финансијски, очекујемо да то буде решено с ЕУ, али је важно да никоме живот није поремећен због овога", навео је Остојић у интервјуу Хини.

Министар је констатовао да је Хрватска показала своје хумано лице, јер су грађани првих дана, изашли на улицу и делили ручак с људима.

На питање у вези са постројавањем црнокошуљаша, Остојић је одговорио да "док им оне торбе служе да им у њих дају банане, није ме брига што се понашају као мајмуни, али кад им торбе почну служити за друго, знаћемо како да реагујемо".

Министар је навео да је хрватска полиција понудила избеглицама који су се нашли "пред псима, жицом и дугим цевима на словеначкој граници" да их врати у прихватне центре.

"Они су то одбили и отишли су на другу страну, али у таквој ситуацији се не може очекивати озбиљан транзит", истакао је Остојић.

Нагласио је да Хрватска добија податке о броју избеглица и од Грчке и од Македоније са којима добро сарађује, само их не добија од Србије.

"Сами знате да на другој страни до недавно није било ни полиције па таквих података немамо, али знамо колико их се налази на путу, колико их се налази у прихватним центрима, колико их је из Србије прошло према Мађарској, колико према Хрватској, што нам је битно", рекао је Остојић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије