Словеначки парламент одобрио слање војске на границу

Словеначки парламент је рано јутрос усвојио закон којим је овластио војску да помогне полицији у чувању државне границе, пошто је на хиљаде избеглица преплавило земљу.

Нови закон ће омогућити словеначкој војсци да контролише границе када полиција није присутна, јавила је агенција Ројтерс, преноси Танјуг.

Словенија је у последња два дана распоредила 140 војника на граници који ће помагати полицији. Војска је упућена на државне границе тамо где нема полиције.

Према речима словеначког премијера Мира Церара, ако безбедносни услови буду захтевали, парламент може да одобри словеначкој војсци да упозорава, усмерава и привремено ограничи кретање особа и да учествује у контроли масе миграната.

У ту земљу је од суботе ушло 20.000 избеглица. За земљу од два милиона становника то је превелик терет, па Брисел шаље Љубљани полицијске кадрове, опрему и новац. Рано јутрос, упркос хладноћи десетине избеглица ушле су из Хрватске у Словенију, преко реке Сутле.

"Река је јако хладна и дубока, био сам до главе у води. Потребна нам је помоћ, храна и одећа, потпуно смо мокри", каже један мигрант.

Мађарска блокада границе са Хрватском у петак у поноћ изазвала је домино ефекат широм Балкана, са хиљадама заглављених избеглица на граничним прелазима.

Посебно је драматично на словеначко-аустријској граници, где је око поднева колона од 5.000 избеглица кренула пешке према Грацу.

Опозиционе странке су навеле да влада треба да следи Мађарску и подигне ограду на словеначкој граници са Хрватском да би спречила избеглице да уђу у земљу.

И званичник словеначког Министарства унутрашњих послова најавио да се могућност обезбеђења граничних прелаза физичким препрекама не може искључити уколико проток избеглица ескалира.

Портпарол аустријске полиције у Штајерској истога дана потврдио да је око 6.000 ушло у Аустрију из Словеније.

У међувремену, из прихватног избегличког кампа у Опатовцу, на истоку Хрватске, избеглице су и током прошле ноћи организовано аутобусима и возовима упућиване до границе са Словенијом, а аутобуси стално довозе у камп нове избеглице са хрватско-српске границе код Бапске, преноси Бета.

Хрватска председница поручује да свака држава има право да штити своје границе, али да одлука суседа о слању војске на границу не сме да утиче на билатералне односе две земље.

Избеглице непрекидно пристижу 

Испред кампа у Опатовцу, у Хрватској, у којем је током ноћи било око 2.100 људи, јутрос је формирана колона од десетак аутобуса са избеглицама које ће бити превезене до Словеније, јавио је ХРТ.

Нешто пре поноћи, воз са 1.500 особа стигао је у Кључ Брдовечки у близини словеначке границе и потом су преко моста прешли границу и ушли у Словенију.

Према наводима медија, око 1.000 избеглица током ноћи је стигло у Словенију код места Пардиж.

Према информацијама са терена, Словенија пропушта избеглице, али је стање у тој земљи, наводе медији, драматично, јер је више хиљада избеглица јуче ушло у земљу која нема довољно смештајних капацитета.

Најкритичније је било у кампу у Брежицама, у који може стати око 400 људи, а било их је у једном тренутку око 2.000. Највише избеглица налази се у Шентиљу, близу границе са Аустријом, а капацитет тог кампа је око 3.000 људи.

ХРТ јавља да је у Словенију до уторка увече ушло око 7.000 људи, а у Аустрију отишло њих 4.000.

Словенија тврди да Хрватска без договора довози избеглице до "зелене границе" и пушта их да уђу у ту земљу, а власт у Загребу поручује да нема разлога за свађу са Словенијом, која, како кажу, само треба да ради што и Хрватска, односно да пропушта избеглице даље према западнијим државама ЕУ у које и желе да иду.

Словенији је понуђено да хрватски аутобуси превезу избеглице скроз до аустријске границе.

Церар: Сарадња с Аустријом добра, с Хрватском не

Словеначки премијер Миро Церар се и у интервјуу немачком Велту пожалио да се Хрватска не придржава оперативних договора о броју избеглица које шаље у Словенију, док сарадњу с Аустријом у том погледу види као веома добру.

"Од чланице Европске уније очекивао бих друкчије понашање", истакао је Церар, преноси Танјуг.

Председник словеначке владе напомиње да је у сталном контакту с хрватским колегом Зораном Милановићем, али да на "радном нивоу" нема комуникације и сарадње која је у актуелној мигрантској кризи потребна.

Церар тврди да се Хрватска не држи договора о прелазима границе и броју избеглица, а сурадњу с Аустријом похваљује и то "на свим нивиома".

"У основи, Аустрија допушта улазак избеглица из Словеније, али не у оном броју и оном брзином којом оне долазе нама", објашњава премијер и додаје да је Словенија мала земља која не може да реши европски избеглички проблем, преноси Хина.

Церар подсећа да је Словенија најмања држава на балканској рути, што ограничава капацитете контроле границе и пријема избеглих особа.

"Позивамо ЕУ и све чланице да се терет миграцијског тока праведније расподели", поручио је словеначки премијер, уз закључак да је потребна координација свих држава и да дугорочно проблем треба решавати тамо где је и настао, односно у Сирији, Ираку и Авганистану.

Церар је ноћас, у изјави новинарима пре гласања у парламенту, најавио да ће данас званично од Европске уније затражити полицијску и финансијску помоћ.

Због све напетијих односа у региону, председник Европске комисије за недељу је заказао ванредни састанак шефова држава и влада Западног Балкана и Европске уније. Састанак је предложила немачка канцеларка, јер Берлин не жели нове потресе на Балкану.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара