Читај ми!

Орбан: Ислам никада није био део Европе

Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је за немачки недељник "Фокус" да "ислам никада није био део Европе", чиме је бранио свој став против избеглица међу којима огромну већину чине муслимани.

Виктор Орбан је говорећи о рекордном приливу миграната приметио да је "језик европске елите идеолошки и догматски", преноси Танјуг.

"Ислам никада није био део Европе, већ је дошао код нас", истакао је Орбан у интервјуу који ће сутра бити објављен у интегралном издању.

Признао је да турски мигранти у Немачкој, којих је од 60-их у ту земљу стигло на десетине хиљада у потрази за послом, сада "припадају немачкој историји, те стога и Европи".

"Међутим, у духовном смислу, ислам никада није био део Европе. То су правила неког другог света", нагласио је мађарски премијер.

Критиковао је Француску и Немачку због тога што одбијају да подрже "било какве сумње" у погледу мултикултуралног друштва.

"Ми у Мађарској одлучујемо шта желимо или не желимо. Ово не желимо", истакао је Орбан.

Скоро 600.000 миграната и избеглица је од почетка године стигло у Европу, а многи од њих хрле ка Немачкој и Шведској, подсећа француска агенција.

Орбан у интервјуу немачком листу указује да већину тражилаца азила који стижу Европу, заправо, чине економски мигранти и упозорава да "немају сви право да живе у Немачкој или Мађарској".

Суочена са историјским налетом миграната и избеглица, Мађарска је у септембру затворила границу са Србијом, а јуче је објавила да је завршила и изградњу ограде дуж границе са Хрватском.

Ограде које подиже и начин на који Мађарска третира мигранте и избеглице наилазе на оштре критике које је, између осталих, Будимпешти упутио и генерални секретар УН Бан Кимун, подсећа Франс прес.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара