Читај ми!

Лајбах тужи Бранимира Главаша

Екстремистичка странка Бранимира Главаша ХДССБ користила је без одобрења песму словеначке групе Лајбах у промотивном филму о својој тек основаној паравојној формацији – "Славонској соколској гарди". Чланови Лајбахa најавили су покретање тужбе због неовлашћеног коришћења песме, пише портал "Равно до дна".

Реч је о познатој песми "Geburt Einer Nation", с албума "Опус деи", из 1987. године. Иако се за време бивше Југославије имиџ Лајбаха доводио у везу са промоцијом тоталитаризма, познато је да је најпознатија словеначка група у ствари највећи критичар тоталитарних идеологија, пише портал.

Група Лајбах сматра недопустивим да се њихова музика користи као подлога за промоцију паравојне страначке вежбе "црнокошуљаша" странке коју води осуђени хрватски ратни злочинац Бранимир Главаш.

ХДССБ, наводи портал, није тражио допуштење за коришћење песме, као што није платио ни накнаду за коришћење исте, а у складу с тим Лајбах подузима кораке против незаконитог коришћења песме преко свог хрватског носитеља лиценцних права, као што се озбиљно разматра и тужба.

Челништво ХДССБ-а нашло се затечено новинарским питањима и показали су, наводи портал, да се нимало не разумеју у ауторска права, јер сматрају да је плаћање накнаде за јавно коришћење музике довољно.

Иако су првобитно тврдили да филм није приказиван јавно већ искључиво унутар странке, и то се показало неистинитим јер је филм приказан на локалној ТВ станици СТВ, као што се може погледати и на Јутјубу.

Осим што су у свом незнању искористили музику лево оријентисане групе, ХДССБ као десна странка која је прва у Хрватској јавно увела и формацију која носи црне униформе, вероватно не схвата да је спорним потезом опасно нарушила међународни углед светски познатог и цењеног састава, потпуно супротних политичких уверења, пише портал Равно до дна.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара