Милановић критикује Мађарску због ограде на граници

Премијер Хрватске Зоран Милановић поново је оштро критиковао подизање ограда на мађарској граници према Хрватској и Србији, јавила је Хина.

"Онај ко се ограђује ради од себе слепо црево", рекао је Милановић новинарима у Славонском Броду, преноси Танјуг.

Како су пренели хрватски медији, због сличе изјаве из синоћњег интервјуа Медиа сервису, хрватски амбасадор у Будимпешти позван је на разговор у мађарско министарство спољних послова.

Милановић је као увреду оценио мађарску изјаву да је у Хрватској у избегличкој кризи систем колабрирао за један дан.

Хрватски премијер је рекао да су односи с Мађарском нарушени због криминала и корупције у вези случаја "Ина-МОЛ" и одбијања власти у Будимпешти да сарађује с хрватским правосуђем.

"Мађарска је била добра према нама у време рата када је то ништа није коштало, а сада службена Будимпешта опструише правосудну сарадњу", рекао је Милановић после скупа Социјалдемократске партије (СДП) на чијем је челу.

Додао је да у Мађарској "скривају председника управе Мола (Жолта Хернадија) који је у Хрватској, чланици Европске уније, оптужен за најтежи криминал", односно за подмићивање бившег премијера и председника Хрватске демократске заједнице Иве Санадера с десет милиона евра за препуштање управљачких права хрватске нафтне компаније Ина мађарском МОЛ-у.

Хрватски премијер је рекао да су тиме односи с Мађарском покварени, али да то није његова одговорност, већ одговорност ХДЗ-а, Санадера, власти у Будимпешти и премијера Виктора Орбана.

Милановић је критиковао и недавну посету председнице Хрватске Колинде Грабар-Китаровић Мађарској и сусрет с чланицама Вишеградске групе рекавши да се његова влада поводи за духом политике коју заговарају Немачка, Аустрија и ЕУ.

"С друге стране је држава која је пре 60 година (1956) била прегражена совјетским тенковима и према којој нико није градио жице", рекао је Милановић.

Он је додао да су границе биле отворене и да је хиљаде Мађара ушло у Хрватску, а нико их није враћао назад.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара