Читај ми!

Сребреница уочи друге посете Вучића

Међу главним темама инвестиционе конференције у Сребреници 11. новембра биће улагања српских привредника, а како најављују организатори, конференцији ће присуствовати и премијер Србије Александар Вучић.

Сребреница очекује и да са премијером Вучићем дође одређени број потенцијалних инвеститора из Србије којима ће, каже за Танјуг саветник за привреду начелника Сребренице Ћазим Салимовић, општина пре свега понудити своје природне ресурсе - руду, минералне воде и шуме.

"Верујемо да српски инвеститори већ имају одређене пројекте у плану и да могу овде покренути бизнис, а све у циљу развоја економије и привреде Сребренице, бољег стандарда људи који живе овде, али и бољих међунационалних односа јер платама и успешном привредом се решавају сви проблеми", каже Салимовић.

Прерада дрвета највећа је могућност за инвеститоре из Србије, наводи Салимовић, али додаје да има и других инфраструктурних пројеката - од уређења града и изградње новог стамбеног блока до улагања у фабрике које су тренутно у стечају.

Према његовим речима, једна од тема разговора биће и дуг Србије за земљиште потопљено изградњом хидроелектране Бајина Башта.

Хидроелектрана "Бајина Башта" од почетка рата 1991. године није плаћала Сребреници, Вишеграду и Зворнику накнаду за потопљено земљиште на хидроелектрани, каже Салимовић и додаје да ће решавање тог питања бити централна тема разговора са српским премијером, који им је потврдио долазак.

“"Желимо да заједничке експертске комисије утврде колики је дуг, да се договоримо на који начин ће бити измирен и да се у наредним годинама редовно испуњава та обавеза"”, наводи Салимовић.

Како каже, не жели да прејудицира висину дуга, али подсећа да је српски премијер рекао да Србија неће остати дужна и да ће га измирити, пошто се утврди његова висина, а додаје да би део тог новца Сребреница могла искористити за инвестицију у бању Губер.

Салимовић додаје да је Вучић позван и зато што Сребреница жели да покаже српском премијеру да инцидент који се догодио у Поточарима није лице тог града, те како би помогао не само у развоју опстине, већ и добросуседских односа.

Организатори од инвестиционе конференције очекују да покрене девастирана предузећа, откочи поједине инвестиције, попут бање Губер, и покрене индустријску зону у којој би требало да се израде три нова погона.

Кључну улогу у деблокади инвестиције игра председник Републике Српске Милорад Додик, каже Салимовић, додајући и да би део новца који би општина Сребреница добила од Србије за потопљено земљиште могао бити искоришћен и за бању Губер.

“"Верујемо да ће Додик учинити све како би на конференцији рекао да смо решили тај проблем и да инвестиција може да се настави"”, каже Салимовић.

Заменица начелника Сребренице Биљана Ракић наводи да је циљ да се грађанима омогући да раде и живе пристојно од свог посла и додаје да Сребреница жели инвестиције, а не политичка превирања.

"У Сребреници се живот одвија нормално, нема проблема међу грађанима на националној или верској основи, али их стварају људи који желе да управљају градом из Сарајева или Бањалуке", каже Ракићева.

Према њеним речима, политика која се води годинама у Сребреници није добра за грађане.

"Сви ми морамо бити спремни на заједнички живот и окренути се будућности”", каже заменица начелника Ћамила Дураковића и додаје да је будућност у економском опоравку и новим радним местима

На инвестициону конференцију 11. и 12. новембра позвани су и председници и премијери суседних држава, представници 30 амбасада, чланови Председништва БиХ, ентитетски премијери и око стотину инвеститора у БиХ и шире.  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара