Читај ми!

Потребан заједнички одговор на терористичку претњу

Ратни сукоби широм света, нова динамика тероризма, као и све чешћи одласци Европљана на страна ратишта представљају велики изазов за земље југоисточне Европе, речено је на међународној конференцији о терористима у Сарајеву. Одговор на ту безбедносну претњу мора бити организован, поручено је са скупа.

Ратни сукоби широм света, нова динамика тероризма, и одласци Европљана на страна ратишта показали су да ниједна држава не може сама да пружи адекватан одговор и решење за новонастале безбедносне претње, сматрају учесници конференције "Страни терористички борци - изазови за југоисточну Европу", преноси Танјуг.

Конференцију су организовали Мисија ОЕБС-а у БиХ, Центар за безбедносну сарадњу и Министарство безбедности Босне и Херцеговине.

Заменик министра безбедности БиХ Мијо Крешић рекао је да БиХ не признаје, нити сматра да сме да постоји оправдање за било какав облик тероризма, те да та земља на националном, али и на међународном нивоу доприноси глобалним антитерористичким мерама.

Како каже Крешић, термин "страни терористички борци" у БиХ није новост, али забрињава што је у последње време релативно велики број грађана у кратком временском року одлучио да се придружи Исламској држави и другим терористичким организацијама.

Истакао је да последњи терористички напади у Европи, међу њима и напад на полицијску станицу у Зворнику у БиХ, показују јасну везу између активности страних терористичких бораца и оних који су починили терористичко дело.

Према његовим речима, у глобалном контексту све више се препознаје јасна веза између страних терористичких бораца и организација попут Исламске државе и Ел Нусре са организованим криминалом.

Крешић истиче да је БиХ донела законе којима се спречавају терористичке активности и подсетио да се тренутно води три предмета против укупно 17 особа пред судом БиХ због тероризма и подстицања тероризма, као и да је јуче изречена прва пресуда у предмету "Ердић и други".

Додаје да БиХ још није суочена са избегличком кризом и не очекује неку промену у том смислу јер није погодна за транзит избеглица ка развијеним земљама ЕУ.

Повећан број бораца на страним ратиштима 

Директор Центра за безбедносну сарадњу RACVIAC амбасадор Бранимир Мандић рекао је да се број људи који су борци на страним ратиштима повећао, и да то захтева организован и координиран одговор свих чинилаца државе, али и међународну сарадњу.

Наводи да је Резолуција 2178 СБ УН дала препоруке како би се зауставио ток страних бораца, идентификовале добре праксе и техничка помоћ државама.

Како је рекао, у борби против страних бораца важна је међуагенцијска сарадња и размена информација, као и заустављање финансирања тероризма, али и онемогућавање коришћења интернета у те сврхе.

Мандић је истакао да је дијалог на свим нивоима по том питању најважнији, те да се мора развијати сарадња међу државама у решавању те претње.

Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ амбасадор Џонатан Мур истакао је да је важно да се цело друштво укључи у борбу против тероризма и спречавање младих да крену тим путем.

Навео је да страни борци нису једина претња безбедности, и подсетио да је напад на полицијску станицу у Зворнику извршио младић који никад није био у Сирији или на ратиштима Блиског истока.

Мур је истакао да је јака порука толеранције, коју су послали начелник и верске заједнице, после напада спречила ескалацију тензија и омогућила да град крене даље.

Додаје да је у спречавању тероризма важно да постоји сарадња и на националном и на локалном нивоу, као и контакт са општинама, школама и верским зајеницама.

Међународна конференција "Страни терористички борци - изазови за југоисточну Европу" окупља више од стотину учесника, стручњака из области безбедности и борбе против тероризма, дипломата, као и представника академске заједнице и невладиног сектора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара