Читај ми!

Ђукановић: Протести опозиције антицрногорски

Премијер Црне Горе Мило Ђукановић, у интервјуу Радију Црне Горе окарактерисао је протесте опозиционог Демократског фронта као "антицрногорске, анти-НАТО и антидемократске". Оценио је да је њихов циљ да се "мимо демократских правила, ванинституционално" промени власт у Црној Гори.

Мило Ђукановић је рекао да је подршка протестима дошла "само са једне адресе", из Београда, "и то не званичне", што је потврда добрих односа са Србијом, преноси Бета.

Навео је да је протесте подржала Демократска странка Србије Војислава Коштунице који је "покушао да осујети" црногорски пут осамостаљења, због чега Ђукановић закључује да се организатор протеста "ослања на антицрногорске структуре у окружењу".

Оцену о "анти-НАТО протестима" Ђукановић је илустровао подршком коју је говором у недељу увече организаторима дао митрополит Српске православне цркве (СПЦ) у Црној Гори Амфилохије, који је и том приликом изразио негативан став према ЕУ и НАТО интеграцији.

Црногорски премијер сматра да то што су протести мирни "не значи и да су демократски" и оцењује да се "догодило неколико кршења" устава и закона с циљем да се власт испровоцира на реакцију, а организатор себе доведе у позицију жртве. 

У том смислу, подсетио је да је опозиција у Подгорици прошетала ужим центром града, и поред тога што је окупљање дозвољено искључиво испред Скупштине, те да су у понедељак, иако је полиција забранила, одржане протестне шетње у неколико градова. 

"Власт поступа исправно и не наседа на провокације", рекао је Ђукановић и оценио да је тиме што је дозволила вишеднедневна окупљања испред парламента власт показала "демократски капацитет". 

Захтеве за оставку владе и формирање прелазне окарактерисао је као ултиматум некога ко "има шест до 10 процената подршке", на шта власт неће пристати. 

Протесте Демократског фронта назвао је неодговорним и оценио да је израз "немоћи опозиције у Црној Гори да дође на власт", али и о томе да се опозиција, "а посебно ДФ осећају немоћним и у односу на престојеће изборе".

Редовни парламентарни избори требало би да се одрже на пролеће идуће године.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара