Читај ми!

Сијарто оптужио Понту да константно клевета Будимпешту

Mађарски министар спољних послова Петер Сијарто каже да је срамота за Европу да румунски премијер Виктор Понта, “који је под кривичном истрагом” константно “лаже и клевеће суседну земљу”. Румунски премијер Виктор Понта истакао је да је став Мађарске у управљању избегличком кризом "антиевропски" и "срамота за Европу".

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто истиче да је срамота за Европу да румунски премијер Виктор Понта, "који је под кривичном истрагом" констанно "лаже и клевеће суседну земљу", преноси Танјуг

Сијарто је тиме одговорио на данашњу изјаву Понте како се "држи мишљења које је слично ономе које имају српски, хрватски и аустријски премијери, Европска комисија и генерални секретар УН - да је мађарско управљање кризом неевропско и брука за Европу", преноси МТИ.

За изградње ограде на граници Мађарске са Румунијом, Понта је рекао да нема никакве везе са европским духом, додајући да је "бесан због мешања Будимпеште у унутрашње политичке ствари у Румунији".

Сијарто истиче да се Мађарска у регулисању мигрантске кризе придржава свих европских закона и наводи да се његова земља налази у тешкој позицији зато што "две друге чланице ЕУ намерно и и отворено крше законе Уније".

"Грчка је неспособна да штити своје границе, док Хрватска преплављује Мађарску хиљадама избеглица не региструјући их", наводи Сијарто.

У међувремену, Букурешт је "као превентивну меру" поставио око 120 шатора близу границе са Србијом, иако су досад избеглице заобилазиле Румунију зато што није у шенгенској зони.

Половина шатора је подигнута у близини села Лунга, а остатак у близу села Моравита. Очекује се да у кампове буду послати и преводиоци и медицинско особље, преноси АП.

Министар унутрашњих послова Румуније Габријел Опреа је рекао како ће кампови бити тест румунске "способности да реагује".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара