Читај ми!

Мигранти блокирали гранични прелаз Брегана са Словенијом

Више од 300 миграната блокирало хрватски гранични прелаз Брегана са Словенијом. Конвоји војних возила Мађарске распоређени на граници са Хрватском где је Мађарска поставила и челична врата. У припреми је и постављање бодљикаве жице. Возовима и аутобусима избеглице из Хрватске крећу даље ка Европи. Стотину избеглица, којима је био блокиран улаз у Аустрију, успело да пређе јужну границу те земље са Словенијом, протрчавши поред аустријских полицајаца.

22.30 - Више од 300 миграната у потпуности је блокирало хрватски гранични прелаз Брегана према Словенији, јавља Вечерњи лист. Више од 60 припадника интервентне полицијске бригаде са псима формирало је "живи зид" испред миграната, а словеначки полицијски хеликоптер непрестано са рефлекторима надлеће то подручје.

21.55 - На железничку станицу Ботово око 18 сати стигао воз из Товарника сa око 1.500 избеглица, које је полиција преусмерила на илегални прелаз с Мађарском, објавили су хрватски медији. На гранични прелаз Барањско Петрово Село стигла нова колона од 10 аутобуса у којој се налази више од 600 избеглица.

19.30 - Око 100 избеглица, којима је био блокиран улаз у Аустрију, успело је да пређе јужну границу те земље са Словенијом, протрчавши поред аустријских полицајаца, преноси Танјуг

18.30 -  У последња 24 сата преко прелаза Хармица у Словенију није ушла ниједна особа и окупљене избеглице су очајне, јавили су хрватски медији. Један мушкарац се попео на ограду моста и претио да ће се бацити у реку, јавио је РТЛ.

18.25 - ЕУ ће следеће седмице покушати да пронађе делотворан начин сарадње с Турском, како би јој помогла да се носи с великим бројем избеглице и зауставила избеглички талас који је преплавио Европу, изјавила је хрватска министарка за спољне и европске послове Весна Пусић.

17.05 - Словеначка министарка унутрашњих послова саопштила да је у Словенију из Хрватске ушло 2.500 избеглица, а да је само седморо тражило међународну заштиту, пренео је Танјуг.

16.00 - Портпарол мађарске владе Золтан Ковач рекао је да је Хрватска својим поступцима "изневерила не само Мађарску, већ и Европску унију". 

15.10 - Мађарске власти су поставиле челична врата на својој страни граничног прелаза са Хрватском Барањско Петрово Село–Беременд, јављају хрватски медији, преноси Танјуг. У припреми је и бодљикава жица.

13.05 - РТЛ наводи да је железнички саобраћај према Словенији, Србији и Мађарској потпуно блокиран. 

12.50 - Аустрија враћа мигранте који покушавају да уђу у ту земљу преко границе са Словенијом, пише Јутарњи лист.

12.30 - Због најаве лошег времена, у Товарнику се гради шаторско насеље за избеглице.  

11.50 - Укупно 25.000 избеглица ушло у Хрватску од 16. септембра, саопштио хрватски МУП. 

10.35 - Немачка канцеларка Ангела Меркел позвала Хрватску да нове избеглице не шаље даље, наводе словеначки медији.

09.15 - На железничкој станици у Товарнику чека око 3.900 људи. По избеглице кренуо воз који ће их превести до границе са Мађарском.

Више од 300 имиграната у потпуности је вечерас блокирало гранични прелаз Брегана између Хрватске и Словеније, јавио је загребачки.

Тај лист пише да су словеначки активисти који подржавају пролазак имиграната кроз Словенију дошли до миграната и подстакли их на тај потез, надајући се да ће затварање тог главног граничног прелаза бити додатни притисак на словеначку полицију да их пропусти.

Уз повике "Отворите границе", мигранти су сели или легли на пут и на тај начин зауставили саобраћај и никоме не дозвољавају пролазак преко границе.

На граничном прелазу прави је колапс и формирана је колона возила дуга већ неколико километара, наводи Вечерњи.

Више од 60 припадника интервентне полицијске бригаде са псима формирало је "живи зид" испред миграната, а словеначки полицијски хеликоптер непрестано са рефлекторима надлеће то подручје.

Мађарске власти су поставиле челична врата на својој страни граничног прелаза са Хрватском Барањско Петрово Село-Беременд. У међувремену, Хрватска преусмерава избеглице на илегалне граничне прелазе.

На железничку станицу Ботово, код Копривнице, око 18 сати је стигао још један воз из Товарника, с између 1.400 и 1.500 избеглица, које је полиција по изласку из воза преусмерила на илегални гранични прелаз с Мађарском.

Преко овог прелаза, током последња два дана, прешло је најмање 8.000 избеглица, објавили су хрватски медији, преноси Танјуг.

Мигранти су били размештени у 11 вагона и преусмерени на илегални гранични прелаз удаљен два километра од Ботова.

Током ноћи се не очекују нови доласци избеглица возом, али није искључено да ће стићи аутобусима, наводи Хина.

Нешто касније, на гранични прелаз Барањско Петрово Село стигла је нова колона од 10 аутобуса у којој се налази више од 600 избеглица и миграната који су, после уласка у Хрватску привремено били у Товарнику. Они ће у наредним сатима прелазити на мађарску страну.

Како наводи Јутарњи лист, током поподнева из Белог Манастира отишле су и последње избеглице, њих 23, које су из бивше касарне где су били од четвртка увече, довезени до граничног прелаза и ушли у Мађарску.

Телевизија Н1, објавила је да су, после дводневног чекања, на прелаз Хармица, недалеко од Загреба, са словеначке стране границе стигла два аутобуса која су преузела део избеглица. Очекује се долазак и других аутобуса који треба да преузму остале избеглице са хрватске стране.

До поподнева у Словенију је, према проценама полиције, ушло око 2.500 избеглица које су већином регистроване, док је део смештен у прихватне центре.

Већина избеглица ипак одлази према Аустрији, која их је примила око 100, упркос најавама да ће их враћати преко граничног прелаза Шентиљ, наводи Н1.

Словеначка Влада одобрила је предлог министарке одбране Андреје Катич да војска преузме активнију улогу у избегличкој кризи, јавила је агенција СТА. Војска ће понудити логистичке капацитете другим државним органима, док ће снаге задужене за цивилну заштиту бити задужене за постављање привремених прихватилишта за избеглице, наводи словеначка агенција.

Конвој војних возила у околини Нађкањиже 

Раније данас је на једној од главних саобраћајница у околини мађарског града Нађкањиже, у близини границе с Хрватском, виђен је конвој војних возила, пише Јутарњи лист.

Mађарска је недавно завршила постављање ограде дуж границе са Хрватском, дуге 41 километар, а претходно је мађарски министар одбране Иштван Симичко позвао један број војних резервиста, добровољаца, да помогну због "велике избегличке кризе".

Резервисти ће бити пре свега задужени да попуне војне касарне из којих су отишли војници тренутно ангажовани на обезбеђивању државне границе, а осим тога, њима могу бити додељени и други задаци, преноси МТИ.

Истовремено, "Словеначке железнице" обуставиле су у недељу саобраћај међународних возова на граничним прелазима с Хрватском. Такође, и "Хрватске железнице" објавиле су да је саобраћај на границама са Србијом и Мађарском обустављен.

У међувремену, полиција аустријске покрајине Штајерске почела је да одбија неке мигранте који покушавају да уђу у ту земљу преко границе са Словенијом, објавила је полиција.

Међутим, вечерас је око 100 избеглица, којима је био блокиран улаз у Аустрију, успело да пређе јужну границу те земље са Словенијом, протрчавши поред аустријских полицајаца у Шпилфелду, рекао је један припадник полиције. Нисмо могли да их задржимо, јер су нагрнули у маси", додао је он и признао да није било довољно полицајаца да зауставе избеглице којима је улаз у Аустрију био онемогућен зато што нису имали путне исправе, а нису ни затражили азил.

Исти извор рекао је да се према граници креће још око 700 миграната, који ће вероватно такође покушати да уђу у Аустрију, јавља Индекс.

Аустријска министарка унутрашњих послова Јохана Микл-Лајтнер рекла је раније да је несхватљиво да није забележен готово ниједан захтев за азил код избеглица које су прошле кроз Хрватску и Словенију и крећу се према Аустрији и Немачкој.

Министарка је упозорила да се европска правила о азилу "Даблин" односе и на Хрватску и Словенију.

Од 16. септембра у Хрватску је до данас ушло укупно 25.000 избеглица, и то углавном преко кукурузишта и поља. Жаришна тачка избегличке кризе несумњиво је Товарник. "Овде сам већ 24 сата. Волео бих да наставим одмах, али све је затворено. Разочаран сам, ово није Европа какву смо очекивали", каже избеглица из Сирије.

Због најаве лошег времена, у Товарнику се гради шаторско насеље предвиђено за прихват 5.000 избеглица.

Ситуација на граници са Србијом је непромењена – седам граничних прелаза и даље је затворено, а отворени су само Батровци. Возаче теретних возила на том прелазу очекују вишесатна чекања. Затворени су гранични прелази Товарник, Илок, Илок 2, Принципивац, Принциповац 2, Батина и Ердут.

У међувремену, влада Исланда најавила је да ће за ову и следећу годину издвојити око 16 милиона долара за помоћ људима који беже од рата у Сирији и да ће прихватити око стотину људи годишње.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара