Читај ми!

Ципрас: Победе Сиризе биће порука за Европу

Победа странке радикалне левице Сиризе у недељу на изборима у Грчкој биће "одлучујући резултат" за Европу и "порука" другим земљама подвргнутим политици штедње, рекао је донедавни грчки премијер Алексис Ципрас, два дана пред друге овогодишње превремене изборе.

Ципрас је поменуо предстојеће изборе у три земље еврозоне, такође погођене кризом дуга и подвргнуте политици штедње, као и Грчка, преноси Бета.

"Резултат грчких избора ће бити одлучујући за Европу. Порука наше победе биће упућена Паблу Иглесиасу у Шпанији, Герију Адамсу у Ирској и прогресивном премијеру у Португалији", рекао је Алексис Ципрас на предизборном митингу у Атини, последњем пред недељне изборе.

По анкетама у мртвој трци са својим ривалом, Евангелосом Меимаракисом, лидером десничарске Нове демократије, Алексис Ципрас је позвао хиљаде присталица своје партије, окупљене на тргу Синтагма пред Парламентом, да гласају за Сиризу, "да би победа левице у Грчкој донела наду Европи".

"Сириза не само да ће победити у недељу, него ће у понедељак добити мандат за формирање стабилне и јаке владе и покренути реформе", поручио је Ципрас.

Лидер Сиризе је позвао бираче да се "не уздрже, већ да гласају за левицу која може најбоље преговарати с повериоцима о великом питању јавног дуга" које је главни терет грчких јавних финансија.

Аналитичари кажу да резултати избора зависе од неодлучних који чине 17 одсто бирачког тела.

Сириза је изгубила део свог бирачког тела пошто је влада Алексиса Ципраса, на власти од јануара до августа ове године, јула попустила под притиском поверилаца и потписала нов међународни кредит по цену нових мера штедње.

Помињући и миграциону кризу, Алексис Ципрас је рекао да је левица једина нада за опстанак "принципа солидарности у Европи" и за борбу против "мржње и пропасти".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара