Читај ми!

Проглашено кризно стање у шест мађарских региона

Мађарска власти прогласиле су, због избеглица, кризно стање у регионима Зала и Вас на западу земље, као и Барањи и Шомођи на југозападу. Суд у Сегедину протерао 22 избеглице са Блиског истока.

Кризне мере, које су уведене у шест региона, почеле да се примењују од осам часова и остаће на снази све до 18. марта, преноси Танјуг.

Портпарол владе у Будимпешти Золтан Ковач изјавио је да је Мађарска полиција спремна да реши ситуацију везану за избеглице на мађарско-хрватској граници.

Ковач је на конференцији за новинаре у Сегедину, рекао да ће полиција користити исте методе као и на граници са Србијом, како би спречила масовни улазак илегалних миграната у Мађарску и простор Европске уније.

Поручује и да је Мађарска издржала прилив избеглица девет месеци, за разлику од Хрватске која је поклекнула за само један дан.

Позван да прокоментарише затварање граничних прелаза Реске и Ашотхалом, Ковач је рекао да је у интересу и Мађарске и Србије да прелази што је пре могуће буду отворени.

Ковач је додао да мађарске власти желе да им српска полиција гарантује да ће илегални мигранти бити држани подаље од граничних прелаза.

Нове пресуде о протеривању избеглица

У међувремену, суд у Сегедину из Мађарске је протерао 22 избеглица на једну односно две године због илегалног преласка границе у протекла два дана.

Како преноси телевизија М1, у десет случајева казне су од годину дана забране уласка у Мађарску, док се у преосталим случајевима ради о казнама од две године забране уласка.

Међу кажњенима, њих 12 је из Ирака, два из Пакистана, један из Авганистана и седам из Сирије.

Мађарска полиција је саопштила да је претходног дана процесуирала 267 илегалних имиграната затечених у пограничном појасу са Србијом.

Због илегалног преласка границе јуче је ухапшено укупно 497 особа, што је повећање у односу на претходна два дана, када је због затварања границе са Србијом ухапшено много мање особа, наведено је у саопштењу, а преноси Танјуг.

Након што су избеглице промениле руту и из Србије преко Хрватске покушавају да се домогну Мађарске, порастао је број илегалних прелазака у пограничној жупанији Барања, ка Хрватској.

Током јучерашњег дана регистрована су укупно 453 илегална преласка границе, највише на територији Полицијске капетаније Мохач, међу којима је било највише избеглица из Сирије и Авганистана.

У саопштењу ове капетаније се наводи да су избеглице сарађивале са полицијом, нису пружале отпор, тако да нису била употребљена било каква средства принуде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара