Читај ми!

Милановић: Помоћи ћемо избеглицама на путу ка западној Европи

Хрватски премијер Зоран Милановић поручио је да ће избеглицама које буду ушле у Хрватску бити дозвољено да прођу и наставе свој пут ка западној Европи.

Милановић је у Сабору потврдио да је током ноћи из Србије на територију те земље ушло око 150 избеглица, преноси Танјуг.

"Хрватска је у потпуности спремна да прихвати или упути те људе где они желе да иду, што је очигледно Немачка или неке скандинавске земље", рекао је Милановић у обраћању парламенту, пренео је Ројтерс.

Најавио је и да ће бити сазвана седница Савета за националну безбедност због избегличког таласа, поручивши председници Колинди Грабар Китаровић да је за тај проблем ионако одговорна искључиво влада.

Председницу је подсетио да да она није чланица тог тела, и да су сви који то јесу у дневној координацији упознати са свим проблемима.

Колинда Грабар-Китаровић јутрос је Милановићу упутила предлог за сазивање седнице Већа за националну сигурност због избегличке кризе.

"Нећемо заборавити да смо већином сви хришћани, нећемо заборавити шта је папа рекао, да би свака жупа требало да прими једну породицу, многи у Европи који се бусају у прса да су хришћани се понашају потпуно супротно", рекао је Милановић, пренео је хрватски портал Индекс.

Зоран Милановић је поручио из Сабора да жица у Европи не да није одговор, него је претња и да никакве ограде неће спречити избеглице да дођу на европску територију.

За мађарску политику према избеглицама каже да је штетна и опасна.

"Многи се у Европи бусају да су хришћани, а понашају се супротно. Зидови неће никога зауставити и неће помоћи", став је Милановића.

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић објаснила је да је премијеру Зорану Милановићу предложила сазивање седнице Савета за националну безбедност јер се избегличка криза усложњава из сата у сат, па жели да зна да је Хрватска припремљена за новонасталу ситуацију.

Шефица државе поручује из истарског места Бале да не жели у Хрватској да гледа сцене какве се, како каже, "виђају у Македонији, Србији или Мађарској".

"То није само хуманитарно, него и безбедносно, привредно и социјално питање, зато желим да знам да смо спремни те људе да достојанствено збринемо и истовремено осигурамо да хрватски грађани живе у безбедности, односно сачувамо стабилност земље", навела је Грабар Китаровић.

Нагласивши да то није краткотрајна криза, председница Храватске је додала да треба сагледати све њене аспекте и припремити се на могућност да друге земље Европске уније затворе границу према Хрватској.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара