Читај ми!

Аустријска шаље додатне војнике на границе

Аустријска војска упућује додатне војнике који ће већ од сутра бити спремни за учешће у задацима чувања државне границе, саопштило је Министарство одбране. Беч је од поноћи увео граничне контроле. Од ступања на снагу мађарског драконског закона и завршетку ограде на граници ка Србији, прилив избеглица у Аустрију значајно смањен.

Аустријска војска упућује додатне војнике који ће већ од сутра бити спремни за учешће у задацима чувања државне границе, саопштило је Министарство одбране.

О месту деловања и распоређивању око 300 професионалних војника и регрута одлучује Министарство унутрашњих послова, преноси Танјуг.

Додатно ће, од вечерас, аустријска војна авијација преузети надзор границе.

Војска ће, такође, хеликоптерима надзирати простор око места Никелсдорф, Киже и Памхаген, гранични појас ка Мадјарској.

Укупно ће три хеликоптера, као и један авион бити укључени у задатке подршке граничних власти.

Тренутно је већ 640 војника укључено у задатке подршке у савладавању избегличке кризе, а према одлуци владе могуће је распоређивање до 2.200 војника.

Тежиште граничне контроле су исток и југ Аустрије, а одговарајућу уредбу је влада донела у сагласности са Шенгенским правилима које дозвољавају привремено увођење граничних контрола.

Контроле су уведене на мађарској, италијанској и словеначкој, као и словачкој граници.

Интензитет контрола ће се, како истиче Министарство унутрашњих послова, ограничити на "потребну меру за обезбеђивање сигурности".

Граничне контроле су биле потребне због масивног таласа припадника трећих држава, како би се спречило угрожавање јавног реда и унутрашње безбедности.

Министарка унутрашњих послова Јохана Микл-Лајтнер објаснила је да су контроле важан сигнал свету да је немогуће имати неограничен мигрантски талас.

Контроле су договорене са Немачком, указала је она додајући да је неопходно заједничко европско решење, као и пре свега интензивне контроле на спољним границама ЕУ, а тако и у Италији и Грчкој.

Значајно смањен избеглички талас

Од пооштравања закона у Мађарској, који предвиђа затворске казне за илегалан прелазак државне међе, као и завршетка зида према Србији, на аустријским прелазима значајно је смањен броја избеглица.

Још пре почетка граничних контрола, у покрајини Бургенланд, која се граничи са Мађарском, забележено је свега око 100 избеглица.

Протекла ноћ, у поређењу са ранијим, била је "веома, веома мирна", истиче полиција покрајине Бургенланд.

Ниједан мигрант, за разлику од претходних дана, није морао да проведе ноћ под ведрим небом.

Поређења ради, само у понедељак је у Аустрију из Мађарске дошло више од 16.000 избеглица.

Такође је смањен избеглички притисак и на бечку железничку станицу Вестбанхоф, где је у уторак било више од 5.000 особа, од којих су готово сви, изузев њих 150, премештени у одговарајући смештај у "Фери Дусика стадион".

У бечким смештајима ноћ је провело укупно 5.400 избеглице, а град је обезбедио укпно 8.000 места.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара