Еврогрупa: Нема поновних преговора о грчком зајму

Шеф Еврогрупе Јерун Дејзелблум одбацио је могућност поновног преговарања о масивном програму зајма који је намењен спасавању грчке економије - без обзира на то ко буде победио на изборима 20. септембра.

Јерун Дајзелблум је, после састанка министара финансија еврозоне у Луксембургу, рекао да на њему није разматрана могућност олакшица за Грчку и позвао грчке власти да, упркос гласању, не губе време, преноси Танјуг.

"Мислим да је важно да Грчка настави припреме, иако је политичка ситуација тренутно нејасна", нагласио је Дајселблум.

Високи финансијски званичници земаља еврозоне данас су закључили да на изборима у Грчкој, наредног викенда, неће бити много изненађења, оценивши да већинску подршку имају странке које подржавају договорени пакет помоћи тој земљи.

Високи комесар ЕУ за економске послове Пјер Московици рекао је да "не брине" због исхода гласања 20. септембра, на којем, према анкетама, бивши премијер Алексис Ципрас и странка Сириза имају незнатну предност над конзервативном Новом демократијом.

"Имам утисак, укључујући и анкете, да у Грчкој јасну већину имају странке које подржавају пакет помоћи", рекао је Московици на састанку у Луксембургу.

Аустријски министар финансија Ханс Јерг Шелинг, такође је поручио да је потпуно уверен да ће, после избора, Грчка учинити оно што је договорено, пренео је АФП.

"То очекујем и на томе инсистирам", нагласио је Шелинг.

Донедавни премијер Алексис Ципрас на изборима жели да добије јачи мандат за спровођење непопуларних реформи, неопходних за обезбеђење финансијског програма спасавања вредног 86 милијарди евра, пише Бета.

Међународни монетари фонд, део кредиторске "тројке", инсистира на том олакшању пре било каквог свог учешћа у новом програму финансијског спасавања Грчке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво