Читај ми!

Састанак Милорада Додика и Колинде Грабар Китраровић

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је састанак у Бањалуци са председницом Хрватске Колиндом Грабар Китаровић био и могућност да се разговара о међусобним српско-хрватским односима. Зна се да су та два народа кроз историју најважнија у политичком смислу на овим просторима, истакао је Додик.

"Очигледно је да је стварање Хрватске, с једне стране, Републике Српске и обнова Србије као државе у територијалном смислу решило проблем односа Срба и Хрвата, те да су остали неки проблеми који су везани за прошлост, за тумачење чињеница о тој прошлости", рекао је Додик за Радио-телевизију Републике Српске, јавља Танјуг.

Председник РС је навео да је неопходно да се ради на питањима будућности, пренела је Фена.

"Потребно је решити ствари које се могу решити, као што су на пример питања разграничења граница, проблем који РС има у Костајници, као и питање које Хрватска и БиХ имају код Неума", рекао је Додик.

Председник Републике Српске сматра и да Хрватска, као чланица ЕУ, на европским форумима сигурно може да на најбољи и најадекватнији начин представи ситуацију у БиХ.

Додик је хрватску председницу информисао о свим важним политичким темама у РС и БиХ, након чега је одржан и заједнички састанак делегација.

На састанку су доминирала питања сарадње, посебно у области саобраћајне и енергетске инфраструктуре, саопштено је из кабинета председника РС, пренела је Фена.

С тим у вези заједнички је истакнута потреба што скорије изградње моста на Сави, који повезује Хрватску и РС.

Изражено је очекивање да ће проблеми који су пратили реализацију овог пројекта бити превазиђени, да ће најфреквентнији гранични прелаз у БиХ изградњом тог моста бити растерећен.

Питање сарадње у области енергетике, такође, било je једна од тема о којој је посебно било речи, с нагласком да енергетски пројекти могу бити и јесу добра спона у односима Српске и БиХ с Хрватском.

Грабар-Китаровић: Видим БиХ као чланицу ЕУ 

Након састанка са бискупом бањалучким Фрањом Комарицом, Колинда Грабар-Китаровић рекла је новинарима да БиХ види као чланицу Европске уније и НАТО и то што је могуће пре.

"То је услов за трајни мир, сигурост и опстанак свих народа на овим просторима", рекла је Грабар-Китаровић.

Хрватска председница је додала да, осим што се залаже за европски и евроталански пут БиХ, жели и равноправност сва три народа на целој територији БиХ, пренела је Фена.

"Ове године, када обележавамо 20. годишњицу Дејтона, видим прилику да се настави са институционалном надоградњом како би се заиста осигурала равноправност свих народа. Мени као хрватској председници посебна је брига положај хрватског народа у БиХ и њихов опстанак и останак на овим просторима за шта треба створити многе предуслове. Нажалост, пола Хрвата је отишло из БиХ у односу на бројке пре рата", указала је Грабар Китаровић.

Да би се остварили услови за останак неопходне су, додала је, не само политичке, већ и привредне и безбедносне прилике и развој.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво