Читај ми!

Орбан: Три милијарде евра суседима Сирије да прихвате избеглице

Мађарски премијер Виктор Орбан, чија земља је изложена критикама због оштрог третмана према избеглицама, предложио је да Европска унија да три милијарде евра помоћи суседима Сирије како би се на тај начин спречио огромни прилив избеглица.

Виктор Орбан је, у интервјуу за немачки лист Билд, рекао како жели да ЕУ да новац Турској, Либану и Јордану, првим земљама у које дођу Сиријци кад напусте своју земљу бежећи пред ратом, преноси Танјуг.

"Имамо план, који ћу представити лидерима Европске уније на нашем следећем састанку, а који предвиђа обезбеђење огромне финансијске помоћ земљама које граниче са Сиријом", рекао је мађарски премијер.

Од почетка рата у Сирији, пре четири године, милиони људи су напустили ту земљу, а многи од њих су нашли уточиште у камповима у суседним земљама.

"Уколико је потребно више новца, повећаћемо помоћ све док прилив избеглица не пресуши", рекао је Орбан.

Додаје да мигранти не долазе из ратних зона, већ из кампова из тих суседних земаља, где су били безбедни и како не беже од опасности, jeр су смештени на сигурном и тамо где не би требало да страхују за своје животе.

"Они не долазе у Европу зато што трагају за безбедношћу, већ зато што желе бољи живот него што га имају у кампу. Они желе немачки живот или можда шведски живот", рекао је Орбан за Билд.

Премијер Мађарске владе је, међутим, истакао да је чињеница да не постоји такво основно право као што је право на бољи живот, већ само право на безбедност и људско достојанство.

Орбан је заузео чврст став према хиљадама избеглица које пролазе кроз Мађарску и инсистира на примени новог оштријег закона, према којем је илегални прелазак границе кривично дело. Поред тога, повећан је број војника који на граници Мађарске са Србијом граде ограду, подсећа АФП.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара