Читај ми!

Видео: У Мађарској хране избеглице као животиње

Узнемирујући видео-снимак који је преплавио друштвене мреже показује какав третман имају мигранти и избеглице у главном избегличком кампу у Мађарској на граници са Србијом, са сценама на којима се види како их полицајци хране као да су животиње у обору. Мађарска полиција покренула истрагу о снимку.

Снимак, који је тајно направио аустријски волонтер који је јуче обишао камп у месту Реске, показује како се око 150 људи свим снагама отима о кесе са сендвичима које им мађарски полицајци, са шлемовима и хигијенским маскама, бацају у ограђени простор у пространом холу, преноси АФП.

У хаотичној маси нашли су се и жене и деца, док су гладни људи избезумљено покушавали да се дочепају хлеба који лети кроз ваздух, преноси Танјуг.

Многи који су били предалеко у гомили да би дошли до хране попели су се на ограду, машући и вичући како би скренули пажњу полицајцима.

"Као да хране животиње у обору, као Гвантанамо у Европи", каже Аустријанац Александер Шприцендорфер који је касно синоћ на Јутјубу објавио снимак који је направила његова супруга Михаела, а који се брзо раширио на друштвеним мрежама.

Гвантанамо је озлоглашени затвор где су САД, према оптужбама, мучиле затворенике, подсећа француска агенција.

Шприцендорфен, који је, иначе, члан бечког градског већа из редова аустријске Зелене странке, рекао је да је у камп у месту Реске дошао да донесе храну, одећу и лекове како би помогао хиљадама избеглица који надиру преко границе.

Како је објаснио, док је разговарао са волонтером Црвеног крста, његова супруга је посматрала како се одвија сцена храњења и одлучила да то сними.

Високи комесаријат УН за избеглице (УНХЦР) критиковао је почетком недеље сурове услове у кампу у месту Реске, док тврдокорни став Мађарске у погледу миграната љути друге земље чланице ЕУ, наводи Франс прес.

У међувремену, мађарска полиција саопштила је да је покренула истрагу о снимку.

У одговору послатом мејлом на питања Ројтерса, мађарска полиција наводи да је покренула "хитну истрагу" у циљу утврђивања чињеница.

Портпарол мађарске владе Золтан Ковач каже да је на снимку приказан центар где људи проведу само пар сати "у најбољем случају", али где могу да остану до два дана према процедури коју је одобрила ЕУ.

"Видим полицајце који обављају своју дужност месецима, покушавајући да се брину о 23.000 миграната који непрестано пристижу из дана у дан и који нимало не сарађују. Видим како покушавају да одрже ред међу онима који нису способни да стану у ред за храну", истиче Ковач у одговору Ројтерсу.

 

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара