Читај ми!

Хрватска: Парламентарни избори у новембру, или децембру

Парламентарни избори у Хрватској биће одржани крајем године - током новембра или децембра, сазнаје Хрватска радиотелевизија од извора у влади најмлађе чланице Европске уније.

Председници Хрватске Колинди Грабар Китаровић ће, прецизира ХРТ, бити понуђена три могућа датума за одржавање избора - 29. новембар, 6, или 13. децембар, преноси Танјуг.

Саветник председнице Републике за установноправна питања Владимир Шекс се слаже с владом и каже да су датуми у складу са Уставом.

Шекс је додао да је његова иницијатива ишла у смеру да се уреди чврсти оквир - када се морају одржати парламентарни избори.

"Када би се законски одредило да се избори морају одржати, примера ради другу, или трећу недељу пре истека мандата то би решило све непотребне трзавице и недоумице уочи избора. Све је друго споредно", рекао је Шекс за ХРТ.

Парламентарни избори у Хрватској, односно избори за заступнике у Хрватски сабор како им је службени назив, одржавају се, по правилу, сваке четири године, колико траје посланички мандат.

Од стицања независности у Хрватској је одржано шест избора за посланике у Сабору - први 1992. и последњи 4. децембра 2011. године, на којима је с власти смењена Хрватска демократска заједница, коју је заменила "Кукурику коалиција" предвођена Социјалдемократском партијом.

Председник хрватске владе и лидер СДП-а Зоран Милановић најавио је претходно да ће СДП с четири партнерске странке ускоро потписати коалициони споразум за предстојеће парламентарне изборе, не желећи да коментарише када ће бити одржани.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара