Читај ми!

Бугарска шаље оклопна возила на границу са Македонијом

На четири гранична прелаза са Македонијом Бугарска шаље оклопна возила како би помогла пограничној полицији у случају прилива избеглица, саопштило је Министарство одбране. Oд 19. јуна Македонија издала више од 45.000 потврда којима се одобрава азил.

"Желимо да превентивно појачамо чување границе коју обезбеђује погранична полиција", изјавио је званичник бугарског министарства Николај Карајванов, а преноси Бета.

Укупно 25 војника у неколико оклопних возила упућено је на бугарско - македонске граничне прелазе, али се њихов број може повећати ако буде било потребно, додао је Карајванов.

Бугарска је за сада била поштеђена таласа миграната који из Грчке прелазе у Македонију.

"Верујемо да је ризик од таквог прилива релативно мали јер Бугарска поштује процедуру регистровања избеглиц", што није случај у Грчкој, Македонији и Србији, изјавила је бугарска министарка унутрашњих послова Румјана Бачварова за телевизију Нова.

Бугарска је од почетка године примила 15.000 илегалних миграната, укључујући и Сиријце који су у земљу стигли преко Турске.

Мигранти у Бугарској бораве у избегличким камповима неколико месеци пре него што добију статус избеглице који им омогућава, у најбољем случају, да путују у земље Европске уније.

"Бугарска добро чува своје границе", док мигранти лакше долазе до грчких острва на путу ка западној Европи преко Македоније и Србије, изјавио је шеф бугарске дипломатије Данијел Митов.

Бугарска је на граници са Турском поставила ограду дугу 30 километара коју намерава да продужи како би спречила илегални улазак у земљу.

Министарство унутрашњих послова Македоније саопштило је да је од 19. јуна, када је ступила на снагу измена Закона о азилу, избеглицама са Блиског истока и севера Африке издало 45.538 потврда о намери тражења азила.

Та потврда омогућава избеглицама да у наредна 72 часа легално бораве у Македонији након чега морају да затраже азил или да напусте земљу.

Како се наводи, међу избеглицама које су добиле потврду о намери да затраже азил, регистровано је 31.463 мушкараца, 6.259 жена и 7.102 деце, укључујући и 714 деце која путују без родитеља.

Највећи број избеглица чине држављани Сирије, Авганистана и Ирака.

У последња 24 часа, македонски МУП издао је избеглицама 776 потврда о намери тражења азила у тој земљи а за то време, нико од избеглица са Блиског истока и севера Африке које су добиле потврду, није затражио азил у Македонији.

Од 19. јуна, када је почело издавање потврда које избеглицама омогућавају коришћење јавног превоза у транзиту кроз Македонију, Одељењу за азил поднето је укупно 49 захтева за азил у тој земљи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара