Читај ми!

Курц: Македонију задесила хуманитарна катастрофа

Шеф дипломатије Аустрије Себастијан Курц оценио је у Ђевђелији да је Македонију задесила права хуманитарна катастрофа када је реч о мигрантима, те да Европска унија мора да помогне.

Себастијан Курц је са македонским министром за спољне послове Митком Чавковим посетио прихватни камп за мигранте у том граду и том приликом истакао да је у свему томе неопходан заједнички приступ, преноси Танјуг.

"Не, не сме дозволити да у Македонију улазе нерегистровани мигранти из Грчке", рекао је Курц и објаснио да је Даблинским споразумом предвиђено да тражиоци азила увек морају да буду регистровани у првој земљи ЕУ у којој се нађу.

Грешка је Грчке, уколико у тој земљи нема подршке избеглицама, оценио је Курц.

Министар Чавков је рекао да се само у суботу у Ђевђелији скупило око 8.000 избеглица што чцини једну трећину становнишва тог града.

"Наш примарни циљ је хуман однос третман миграната као и њихова заштита током трансфера кроз Македонију. Са безбедносног становишта успевамо да их заштитимо од криминалних група мрежа које их прихватају и нелегално превозе у Србију", рекао је Чавков.

Макеедонски министар за унутрашње послове је истакао да је процена да ће се ескалација наставити и да је нелогично што проблем долази из земље чланице ЕУ са којом Македонија нема никакав контакт у том делу, због чега се очекује конкретна помоћ Европске уније.

Курц и Чавков су у прихватном кампу у близини границе са Грцком о тренутном стању разговарали са мигрантима и представницима УНХЦР-а и невладиних организација који су укључени у активности око олакшавања избегличке кризе.

Приликом посете Ђевђелији двојица министара су обишли транспортни центар и граничну линију са Грчком као и места на којима се скупљају избеглице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије