Читај ми!

Ванредна ситуација у Македонији због миграната

Влада Македоније прогласила је ванредну ситуацију на јужном и северном делу границе због повећаног таласа миграната, што отвара могућност ангажовања македонске војске, саопштио је портпарол МУП-а Иво Котевски. Мигранти блокирали пругу Солун–Скопље. Македонски специјалци распоређени уз границу.


Иво Котевски је на конференцији за новинаре рекао да међуинституционално координационо тело свакодневно прати стање са илегалним мигрантима који намеравају да уђу на територију Македоније из суседне Грчке и у складу с тим праве анализе ради спремности да одговори на сваки могући начин, преноси Танјуг.

Котевски је објаснио да је због повећаног притиска на јужну границу и све већег интензитета транзита преко тзв. балканског миграционог коридора било процењено да је потребна додатна повећана и ефикаснија контрола граничног појаса где су регистровани масовни илегални проласци са грчке стране.

"Очекујемо да ће ангажовање војске дати резултате у два правца. Прво, да се повећа безбедност и спокој локалног становништва и, друго, да се обезбеди свеобухватнији приступ у третману лица која су изразила намеру да затраже азил у Републици Македонији у складу са капацитетима и препорукама конвенција чији је потписник и Република Македонија а које се трудимо да доследно поштујемо", рекао је Котевски.

Нагласио је да ће за поступање према одлуци владе бити формиран главни штаб при Центру за управљање кризним ситуацијама који треба да припреми акциони план и да реализује предвиђене активности.

У међувремену, званично Скопље оптужило је суседну Грчку да не контролише северну границу ка Македонији, већ да напротив, као земља чланица ЕУ, организовано транспортује мигранте.

Премијер Никола Груевски поручио је да питањем миграната, чији број се из дана у дан у Македонији повећава и сада већ премашује 2.500 дневно, треба да се бави пре свега Европа.

Груевски каже да привремене мере македонске владе имају за циљ обезбеђивање ефикаснијег транзита у региону око јужне и северне државне границе због повећаног прилива миграната.

Кабинет македонског председника Ђорђа Иванова саопштио је да је ванредна ситуација проглашена како би се омогућило додатно ангажовање војске која ће помоћи полицији да обезбеди 50 километара дугу граничну линију куда мигранти прелазе из Грчке у Македонију.

Иначе, македонски портал Плусинфо јавио је раније данас да је македонска граница ка Грчкој блокирана, те да се у безграничној зони налази више од 3.000 миграната. Такође, портал је јавио и да је блокирана пруга од Солуна ка Скопљу.

Портал јавља и да су на граници ка Грчкој већ постављене специјалне војне и полицијске снаге које контролишу стање у граничном појасу.

Припадници полиције, како се наводи, спречавају веће групе миграната да пешице крену ка Ђевђелији.

Дуж граница са Грчком и Србијом распоређене су полицијске патроле, на терену су оклопна возила, а из ваздуха границе се надзиру из хеликоптера.

Пристижу и припадници грчке пограничне полиције која македонске полицијске структуре обавештава о стању са њихове стране границе.

Из минута у минут мигранти освајају по метар простора како би ушли у земљу.

Током јучерашњег дана, забележено је и 12 спонатаних побачаја у Ђевђелији и готово 60 лекарских интервенција.

Мигранти се највише жале на ране, болове у стомаку због хладног времена, а повећан је и број колапса. 

Више од 4.000 миграната блокирало је међународну пругу Солун–Скопље, док су на грчкој територији већ заглављена два теретна и један путнички воз.

С друге стране, Александра Краус из Канцеларије УНХЦР-а у Скопљу поручила је да македонска влада мора да обезбеди одговарајуће место за смештај избеглица и неопходну помоћ.

Представници Црвеног крста су дошли до избеглица у пограничној области, рекла је Краус, упозоривши да се очекује погоршање временских услова.

Истовремено АФП јавља да је хиљаде сиријских избеглица стигло данас трајектом "Елефтериос Венизелос" у Пиреј, главну луку Грчке и града Атине, надајући се да ће наставити свој пут према северној Европи.

Грчка влада је унајмила тај трајект да би пребацила избеглице пристигле из Турске преко Егејског мора на јужна грчка острва – у Атину и омогућила им да наставе пут према својим коначним одредиштима.

Око 2.700 људи, углавном Сиријаца, уз мањи број Авганистанаца, искрцало се јутрос у Пирејску луку, срећни што су на корак ближе својој коначној дестинацији, али и нестрпљиви да наставе путовање, пренео је АФП.

Пошто су преживеле путовање морем у гуменим чамцима из Турске, избеглице су стигле на грчка острва, али су на Косу, Лезбосу, Родосу, Леросу и другим мањим острвима често морали да спавају на отвореном, са минималним приступом хигијенским средствима, а помоћ у преживљавању пружале су им углавном групе добровољаца.

Из Грчке, на чије обале је од јануара до сада пристигло око 160.000 људи, избеглице настављају пут преко Македоније и Србије, а већина њих се нада да ће на крају стићи код својих рођака у Немачкој, Холандији и Шведској.

Та рута можда неће бити отворена још дуго, наводи АФП, подсећајући да Мађарска жури да до краја августа доврши изградњу ограде на граници са Србијом, а Македонија је јуче саопштила да нема више расположивих возова за превоз избеглица ка северу.

Грчки медији су данас објавили да је готово дошло до дипломатског сукоба између Атине и Скопља након што се дознало да ће трајект "Елефтериос Венизелос" пловити за Солун.

План грчке владе да у Солуну избеглице пребаци аутобусима до македонске границе је проузроковао бесне телефонске позиве власти из Скопља, открили су званичници из Солуна за АФП. Трајект је касније ипак преусмерен за Атину.

За Велику Британију и Француску, лука Кале је једно од жаришта избегличке кризе. Ресорни министри договорили су нове мере како би зауставили мигранте код улаза у тунел испод Ла Манша.

"Формираћемо нови комадни и контролни центар за обрачун с кријумчарима, али и да смањимо покушаје уласка избеглица. Појачаћемо провере и безбедност на улазу у тунел", истакао је Бернар Казнев, министар унутрашњих послова Француске.

Док Европа трага за решењима мигрантске кризе без преседана, генерални секретар Савета Европе Тјорнборн Јагланд каже да нема места дискриминацији и ксенофобији. Повод је саопштење словачке владе да неће примати муслиманске имигранте јер се не би осећали као код куће.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара