Читај ми!

Кибекхаза – место где почиње ограда

На тромеђи Румуније, Мађарске и Србије је место Кибекхаза које је било познато по заједничком сусрету три народа, када су се једном годишње брисале границе међу земљама. То мађарско село сада је место где је почетна међа ограде на мађарско-српској граници.

Градоначелник Кибекхазе Роберт Молнар каже за РТС да су становници Кибекхазе били поноснији када су били пример отварања граница, а не затварања као данас. Први човек места са 1.700 становника који има већ четврти мандат, истиче да Европа годинама касни са реакцијом на проблем миграција и да садашња решења нису делотворна.

"Ова ограда ће сигурно отежати мигрантима прелазак али их неће спречити. Правник сам и због тога напомињем да су ограду направили два и по метра унутар Мађарске. Ко уђе на територију Мађарске и тражи статус избеглице, морамо га примити, тако да је ограда бесмислена", сматра Молнар.

За ограду која, каже, служи само у пропагандне сврхе, бачене су огромне паре из буџета, а од ње неће бити практичне користи.

"Може се видети да је ограда до граничног камена, преостали део граничног појаса је потпуно незаштићен и ако мигранти не желе да пресеку жицу, онда ће је само заобићи и затражити статус избеглице", каже Роберт Молнар.

Грађани Кибекхазе сагласни су с првим човеком свог места.

"Ограда је велика глупост и беспотребно је граде", сматра једна становница Кибекхазе.

Шта мигранти мисле о огради, показује податак да је у протекла 24 сата у Мађарску поново илегално ушло око 1.500 миграната.

Стотинак људи екипа РТС-а затекла је код пограничног места Ашотхалом, близу границе са Србијом. Уз надзор полиције, чекају аутобус да их пребаци у прихватне центре и затраже азил. Од њих ће 99 одсто, путем реадмисије, бити враћено у Србију, а онда ће опет савлађивати зелену линију.

На тромеђи између Румуније, Србије и Мађарске, у месту Кубекхаза, налази се почетак 175 километара дуге жичане ограде на мађарско-српској граници. Ограда са бодљикавом жицом требало би да буде завршена до 31. августа, а потом, према одлуци Владе, да се гради и друга ограда.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије