Читај ми!

Грчки парламент усвојио предлог за трећи пакет помоћи

Грчки парламентарци су јутрос, уз подршку опозиционих партија, усвојили предлог за трећи пакет међународне помоћи, пошто је било видно да у владиној коалицији постоји велико неслагање. Трогодишњи пакет од 85 и по милијарди евра помоћи ће земљи да избегне банкрот.

Документ је изгласан после маратонске седнице која је трајала целу ноћ и коју су обележила процедурална кашњења и бурна расправа о трогодишњем пакету помоћи од 85 милијарди евра, који укључује оштро смањење потрошње и повећање пореза, преноси Танјуг.

Крхка коалиција премијера, који одавно нема сопствену већину у Сиризи, бранила је програм као болан, али неопходан како би земља избегла банкрот – Грчка ће морати да спроведе 40 непопуларних реформи, преноси Ројтерс.

"Овај закон је нужно зло за нацију. Чека нас битка са министрима еврозоне, јер треба спречити наметање међукредита, који би био повратак на бесконачну кризу. Немачки министар финансија покушава да подрије нашу позицију у еврозони", рекао је Ципрас.

Премијер Алексис Ципрас изложен је великим критикама у оквиру своје странке Сириза, од функционера који заступају тврду линију, због тога што је попустио захтевима поверилаца за увођење мера штедње, па су многи гласали против.

Оптужују Ципраса да је потписао оно што је раније са гнушањем одбијао.

"Стидим се због тебе. Немамо више демократију, већ диктатуру еврозоне над новом колонијом – Грчком", рекао је бивши министар енергетике Панајотис Лафазанис.

АП преноси да постоји и претња да ће раскол Сиризи довести до превремених избора.

Како је рекао представник владе, Ципрас ће тражити гласање о поверењу после 20. августа, када доспева за наплату дуг према Европској централној банци.

Иако Ројтерс преноси да Ципрас приликом гласања лако може да освоји 151 глас од укупно 300, захваљујући подршци опозиције коју је добио и приликом данашњег гласања, опозиционе странке поручују влади да не рачуна на њу.

"Господине премијеру, морате наћи решење. Мора да се разјасни политичка ситуација у земљи. Овако даље не може, опозиција неће више помагати при усвајању закона", рекао је Евангелос Мејмаракис из Нове демократије.

И опозициони посланик Макис Воридис рекао је да "нема шансе да његова странка гласа за поверење влади".

Грчки парламет је расправу почео синоћ, а гласање је морало да се обави пре почетка састанка министара финансија еврозоне у Бриселу, који је био заказан за данас за 15 сати. Тај састанак посматра се као "последњи благослов" новој помоћи Атини.

"Оптимиста сам. Грчке колеге треба да нам покажу шта ће даље да ураде на примени услова које траже кредитори. Разматрамо финансирање грчких банака", рекао је немачки министар финансија Волфганг Шојбле.

Европски званичници предложили су да се Грчкој исплати прва транша помоћи од 23 милијарде евра, пре 20. августа, када Атини на наплату стиже дуг од око 3,3 милијарде евра Европској централној банци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије