Читај ми!

Ђевђелија, туча миграната за место у возу за Србију

Мигранти са Блиског истока сукобили су се на железничкој станици у Ђевђелији током укрцавањa у воз на линији Ђевђелија–Табановце, који иде од Македоније до српске границе. На станици у Ђевђелији налази се око хиљаду миграната.

Након кашњења воза који је требало да крене још јутрос у 10 часова бујица миграната, више од хиљаду њих, настојалa је да се домогне воза - уз гужву, отимање, тучу за место, из које су неки изашли са лакшим повредама, преноси Танјуг.

Извештачу Танјуга мигранти су рекли да морају да уђу у воз и да једино тако могу да наставе пут ка земљама Западне Европе, с обзиром на то да нису добили папире за легалан боравак у Македонији у трајању до 72 сата.

Уз вику, гурање, ударање и претње моткама и ножевима, најбржи и најјачи су успели да уђу, а најгоре су прошли они са малом децом.

У стампеду приликом уласка у воз могла су се видети и друга деца која плачу и дозивају своје родитеље, али су и одрасли били прилично збуњени и трчали да заузму место, да би тек након што уђу питали да ли је то воз који иде ка Србији .

Један дечак је просто "убачен" у воз заједно са масом, а онда је схватио да му је породица остала напољу. Очајнички је дозивао мајку, а онда су га кроз прозор изнели из воза.

Воз је пошао тек око 15 часова, јер су железничари и гранична полиција покушавали да део миграната изведу из воза, због њихове безбедности.

Препун воз је сатима стајао на перону на врућини и полако су сами почели да излазе из воза они који нису могли више да издрже пошто су били једни преко других, па је на тај начин смањен број путника.

У метежу је поломљен и један прозор на возу.

Вожња од Ђевђелије на грчко-македонској граници до Табановаца кошта 10 евра по особи.

Млади Курди из Сирије су рекли да беже од рата у тој земљи и да су продали све од имовине како би отишли код својих пријатеља и родбине у Немачку, где би радили било шта.

"У Сирији су веома опасни људи и сваког дана људи гину. Са друге стране, у европским земљама попут Србије, Немачке и других, људи су веома фини", рекао је Адам Елхадад,  додајући да нема више шта да тражи у Сирији.

Мигранти наводе да иду у Србију и да ће се затим упутити ка Мађарској и западноевропским земљама, јер их тамо чека сигурнији живот.

Махмуд из Сирије, који је побегао од рата у тој земљи, упутио се ка Немачкој и каже да нема довољно новца и да је гладан.

"Желим бољи живот и зато сам отишао из Сирије", рекао је Махмуд.

На питање зашто мигранти не иду преко Бугарске и Румуније, каже да је чуо да је пут преко Македоније и Србије најбољи.

Махмуд, стар 25 година, рекао је да је путовање започео пре месец и по дана.

Руди, који није успео да уђе у воз, каже да ти људи нису животиње нити криминалци, иако некоме то може тако да изгледа када види стампедо.

"Хоћу да наставим студирање и нормалан живот", нагласио је Руди.

Додао је да мигранти желе да путују легално, али да полиција кочи добијање папира и да зато морају као руља да путују возом. Додају и да не могу да путују таксијем, иако много од њих има код себе новац, зато што полиција таксистима не дозвољава да превозе мигранте без папира.

Ђевђелијски таксиста, који је желео да остане анониман, каже да је казна за превоз миграната без папира одузимање возила и пет година затвора, а ако су и деца миграната у таксију казна је девет година затвора.

Мигрантима са папирима таксисти нуде превоз до Табановаца за 100 евра.

Јахја из Сирије каже да у возу нема ваздуха и да је јако тешко издржати пет сати вожње у таквим условима, а нарочито за мигранте са малом децом.

"Власти није брига за нас, погледајте моју одећу, пешачили смо по планинама, где нема ни воде ни хране и после тога они нам не помажу", рекао је Јахја додајући да мигранти у возу нису животиње већ људска бића.

Ђевђелија усред мигрантске кризе

Житељи Ђевђелије неће да стану пред камеру, али кажу да све више имају проблема због миграната и да им упркос томе помажу.

Додају да се мигрантима продају бицикли, по цени од пет до 50 евра, којима настављају пут ка Србији иако у великој мери иду пешице. Тврде и да није редак случај да их отму албански криминалци и онда траже откуп за ослобађање.

На железничкој станици кажу да су Сиријци најкултурнији мигранти, док су Авганистаци, Ирачани, Пакистанци и други веома аграсивни. На станици флаша од два литра воде кошта пола евра или евро, а трговци када виде да породица са малом децом нема довољно новца дају им воду бесплатно. На пример, две пакле цигарета "Винстон" коштају пет евра.

Градоначелник Ђевђелије Иван Франгов плаши се да ће, ако Мађарска буде затворила границу, то морати да учине и Србија и Македонија, јер неће имати друго решење.

Додао је да та општина решава проблем миграната у координацији са владом.

"Овај проблем нису измислили ни Македонија ни Ђевђелија већ је то глобални проблем, проблем улази кроз државу чланицу ЕУ, а то је Грчка", навео је Франгов.

Навео је да разуме муку избеглица, али да очекује да и они покажу мало више поштовања држави, напоменувши да за собом остављају велику количину отпада на железничкој станици и другим деловима око ње.

"Ђевђелија је важила за један од најчистијих градова у Македонији, али сада то више није. Очекујемо још већу подршку УНХЦР-а, али ипак проблем остаје овде, хуманитарци долазе и одлазе али проблем остаје у граду", рекао је Франгов.

Додао је да му није јасно зашто мигранти не иду преко Бугарске и Румуније већ Македоније и Србије, које нису чланице ЕУ.

"То сам питање постављао људима из ЕУ и УНХЦР, али нису ми могли дати ваљан одговор", рекао је градоначелник Ђевђелије.

Како се може чути, у Румунији и Бугарској је полиција много "строжа" према мигрантима и да они зато избегавају те земље.

Ђевђелија планира прављење прихватног центра који ће бити између железничке станице и граничног прелаза са Грчком.

"За сада наши људи не могу да користе железнички и аутобуски превоз због великог броја избеглица. Угрожени су и они који живе у околини станице, јер су изгубили свој мир", каже Франгов.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије