Читај ми!

Сириза пред расколом?

Грчка владајућа партија Сириза суочава се са расколом, судећи по оштрим препиркама између њених водећих чланова уочи одлучивања парламента о трећем програму међународне помоћи. Уколико мање од 120 посланика Сиризе гласа за нови програм помоћи, премијер Алексис Ципрас могао би да распише изборе.

Шефица парламента Зое Константопулу критиковала је министра финансија Еуклида Цакалатоса, млади Сиризе износе мишљење да би Грчка требало у потпуности да напусти еврозону, док је највећи евроскептик ове партије Панајотис Лафазанис позвао на национални покрет против мера штедње, због чега га је влада критиковала, преноси АФП, наводи Танјуг.

У незваничној ноти грчке владе се наводи да Лафазанис најављује модел нове политичке групе, с намером да у земљу врати драхму, односно да је "изабрао другачији пут од владе и Сиризе".

Уколико у петак рано ујутру мање од 120 Сиризиних посланика у грчкој скупштини одобри програм помоћи, премијер Ципрас би могао да објави нове изборе.

У два претходна гласања о реформама којима се условљава међународна помоћ, више од 30 од укупно 149 посланика Сиризе је одбило да одобри ново повећање пореза, смањење пензија и тржишне реформе.

"Уколико будемо имали мање од 120 посланика, логично је да влада не може да се одржи", рекао је државни министар Алекос Фламбурарис за ТВ Скај.

Коалициону владу подржава и мала националистичка партија Независни Грци, која има 13 од укупно 300 посланика у грчкој скупштини.

Грчка влада се нада да би хитним усвајањем плана помоћи вредног 85 милијарди евра, договореног са ЕУ, Европском централном банком (ЕЦБ) и Међународним монетарним фондом (ММФ), могла да добије прву траншу помоћи пре рока, 20. августа, за исплату 3,4 милијарде доспелог дуга ЕЦБ-у.

"Тврда струја" Сиризе, међутим, сматра да предложени споразум није у складу са предизборним обећањима Ципраса, који је на крилима противљења мерама штедње у јануару ове године дошао на власт, наводи Франс прес.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије