Читај ми!

Словенија ишчекује новог арбитра и наставак спора са Хрватском

Словенија је одлучила да избор новог арбитражног судије у предмету граничног спора са Хрватском препусти Арбитражном суду, након што је претходно изабрани арбитар Роми Абрахам поднео оставку.

Премијер Миро Церар је на конференцији за штампу рекао да Словенија избор новог арбитражног судије препушта председнику Арбитражног суда и да очекује наставак арбитражног поступка, пренели су словеначки медији.

"Донели смо одлуку која ће суду и коначној пресуди у највећој мери обезбедити веродостојност, а двема странама у спору равноправност, а то је за коначну праведну пресуду од изузетне важности", рекао је Церар, а преноси Танјуг.

Таквом одлуком, рекао је Церар, Словенија Сталном арбитражном трибуналу жели да поручи да има поверење у процену председника суда Жилбера Гијома и у цео трибунал.

"Верујемо да ће они испунити своје задатке одређене арбитражним споразумом", рекао је Церар и додао да је влада такву одлуку донела након консултација са лидерима парламентарних партија и саветовања са експертима за међународно право.

"Овим доказујемо да се заузимамо за независност и непристрасност Арбитражног суда", казао је Церар, који очекује да ће хрватског арбитра такође именовати председник већа Гијом, након што је и хрватски судија Будислав Вукас поднео оставку.

Вукас је оставку поднео пошто је Хрватска одлучила да напусти арбитражни поступак након скандала који је избио када је обелодањен снимак договора словеначке страна о начину лобирања код других судија да тој држави припадне две трећине Пиранског залива.

Супротно Хрватској, која сматра да је Словенија због познатог скандала повредила арбитражни споразум и да се зато повлачи из, како су поручили, повређеног поступка, Словенија предлаже тражење новог начина за решење питања границе.

Словенија, наиме, сматра да се арбитража не може једнострано отказати и да Арбитражни суд треба да настави рад све до коначне пресуде која мора да обавезује обе стране.

У том погледу Словенија за своје ставове очекује и подршку Европске уније, а министар спољних послова Карл Ерјавец изјавио је да његове дипломате предузимају широку активност на међународном плану у презентацији словеначких ставова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије