Читај ми!

"Глобус": Загреб тражи "Мајку Хрвата" из Србије

Најава градоначелнице Книна Јосипе Римац да ће први потез градске управе, након обележавања годишњице војно-полицијске акције "Олуја", бити да званични Загреб од Србије затражи враћање скулптуре "Повијест Хрвата" Ивана Мештровића, у хрватским медијима отворило је питање да ли је то уметничко дело плаћено аутору.

Реч је о скулптури са ликом Мештровићеве мајке Марте, која се однедавно налази и на биометријским путним исправама Хрватске, преноси Танјуг.

Скулптура димензија 179 x 146 x 96 центиметара настала је 1933, а налази се у оквиру комплекса Краљевског двора на Дедињу.

Кустос Двора Јана Вујновић каже да је скулптура плаћена великом свотом новца и да о томе постоји документација, односно рачуни који се чувају у Архиву Југославије, пише загребачки Глобус.

Хрватски недељник, међутим, пише да прича о овој скулптури уопште није једноставна, односно да о томе да ли је она плаћена или није постоје опречни подаци и наводи писма вајара из педесетих година, који, како се наводи, упућују на супротно.

Глобус пише и да би, без конкретних доказа о власништву, скулптура требало да припадне Мештровићевим наследницима, али да, како сазнају, породица за сада није затражила њено враћање.

Упркос томе, недељник наводи да су наводно сачувана два Мештровићева писма Миховилу Абрамићу, тадашњем директору "Археолошког музеја" у Сплиту, из 1953. године, у којем му "сугерише да се заузме да скулптура из Београда буде пренесена у Сплит".

Та писма је, додаје се, аутор најопсежније биографије Ивана Мештровића, објавио Душко Кечкемет, а у једном од њих, уметник наводно експлицитно побија "чињеницу да је њему краљ Александар ову скулптуру платио".

Андро Крстуловић Опара, вишегодишњи директор Музеја Ивана Мештровића, сада саветник председнице Хрватске, уверен је да краљ Александар скулптуру није платио.

Упитан шта ако се ипак докаже да је скулптура плаћена, он каже да мисли да ће се у том случају постићи договор.

"Врло је важно да се скулптура у Хрватску врати, а у који град и коме, то још треба договорити", сматра Андро Крстуловић Опара. 

Иначе, постоји више верзија ове скулптре, а хрватски стручњаци тврде да су све оне оригинали с тим да је управо ова верзија са Дедиња, исклесана у белом камену, нешто што би, како се наводи, "требало да буде коначна верзија Мештровићеве замисли и реализације".

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара