Читај ми!

Протестна нота Хрватске због Шешељевог паљења заставе

Министарство спољних послова Хрватске упутило је протестну ноту отправници спољних послова Републике Србије у Хрватској Боси Продановић и пренет јој је захтев да српска влада што пре санкционише оне који су пред хрватском амбасадом у Београду палили хрватске заставе. Изјаве председника Томислава Николића оцењене су "нетачним, увредљивим, недопустивим и неодговорним".

"Апсолутно је недопустиво да оптужени ратни злочинац Војислав Шешељ, са неколицином својих присталица и неометан од стране полиције, јуче поново, пред Амбасадом Републике Хрватске у Београду, пали хрватску заставу и својим изјавама подсећа на реторику из деведесетих. Такве изјаве осуђујемо и у потпуности одбацујемо", стоји у протестној ноти Жељка Купрешака, помоћника министарке спољних послова Весне Пусић, пише Јутарњи лист.

Још једном се показује, истиче Купрешак, да изјаве "оптужених ратних злочинаца, осим што у првом реду штете Србији, наносе штету регионалној сарадњи, односима држава у региону и њиховом европском путу".

Купрешак је додао да догађаји који су претходили инциденту такође нису допринели смиривању ситуације као ни рационалном и одговорном деловању, а говори високих српских званичника поводом 20-годишњице војно-полицијске акције "Олуја" контрапродуктивно делују на нормализацију односа између земаља.

У том контексту, наводи се у протестној ноти, "изјаве председника Србије Томислава Николића да Хрватска 'Олујом слави победу и дан кад је обновљена држава која је остала од Павелића, а била призната једино од Хитлера', сматрамо у потпуности нетачним, увредљивим, недопустивим и неодговорним".

Војислав Шешељ је запалио хрватску заставу пред Амбасадом Хрватске у Београду на дан када је у Хрватској обележена војна победа у "Олуји", а Даном жалости у Србији одлазак хрватских Срба у тој акцији у лето 1995.

Шешељ је са око 300 присталица Српске радикалне странке дошао пред зграду Амбасаде Хрватске и запалио хрватску заставу поручивши да "никад неће признати усташку државу".

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара