Читај ми!

Пуповац: Положај Срба у Хрватској се погоршава

Милорад Пуповац, председник Српског народног већа, рекао је да се уочи годишњице обележавања операције "Олуја" положај Срба у Хрватској погоршава.

Разлог за гори положај Срба у Хрватској је пораст национализма после уласка у ЕУ, ослобађајуће пресуде хрватским генералима, али и оптужбе опозиције на рачун власти да је "недовољно хрватска" у настојању да разуме Србе, рекао је Пуповац, преноси Танјуг.

Милорад Пуповац каже да се атмосфера погоршава и да су поруке нетолеранције све видљивије и све гласније према свим мањинама, посебно према Србима.

Додаје да се посебно истиче антићирилична кампања, величање "Олује" и заборављање њених последица.

"У таквим околностима поприлично је тешко радити на побољшању права Срба и остваривању онога што су објективне потребе Срба у срединама у којима живе", каже Пуповац за Танјуг.

То, како је додао, у великој мери отежава и онемогућава унапређење положаја Срба у Хрватској и испуњење обавеза које је Хрватска преузела потписивањем приступног уговора са ЕУ.

На питање због чега се то дешава, Пуповац каже да је један од разлога улазак у ЕУ односно одсуство реакције из ЕУ, чији је Хрватска члан.

"Након завршетка преговора са ЕУ дошло је до пораста национализма, искључивости и нетолеранције и осећаја да се то може развијати јер је Хрватска постала чланица ЕУ. Уколико ЕУ не реагује, то значи да је отворен простор да се то може чинити", истакао је Пуповац.

Према његовом мишљењу, други могући разлог су ослобађајуће пресуде за двојицу хрватских генерала у Хагу, након којих је почела да се развија свест да Хрватска нема никакву озбиљну одговорност за то што се догодило у "Олуји", за протеривање Срба, за почињене ратне злочине и онемогућавање повратка.

"Коначно, трећи разлог је сукобљавање власти и опозиције, у коме опозиција оптужује власт као недовољно хрватску, као ону која разуме Србе и која хоће да Хрватска буде у партнерству са земљама региона, укључујући Србију. Све то заједно је омогућило да се догоде ствари које се догађају и да се отежа положај Срба у Хрватској", наводи Пуповац.

Каже да још није имао прилике да се упозна са детаљима случаја о коме су известили београдски медији. У извештају се наводи да је група хрватских хулигана упала у воз који је стајао у Загребу и пребила 21-годишњег младића.

Додаје да се у Хрватској бележе различити облици претећих порука које ометају нормалан рад институција српске заједнице и оних који воде те институције.

"Током двадесет пет година имао сам најразличитије типове искуства са Хрватском и она са мном, али нисам искусио јавни позив да ме треба протерати и да ми треба одузети држављанство као што смо то могли чути, додуше не од мејнстрим мејдија али од представника медија који воде отровну и опасну кампању, а да се притом нико не обазире на то", каже Пуповац.

Оценио је односе Србије и Хрватске као нестабилне, и односе успона и падова, усхићења и разочарања.

"То су врло нестабилни односи у којима нерашчишћено ратно наслеђе и неспроведено суочавање са ратом и његовим последицама, са ратним политикама и њиховим консеквенцама имају потенцијално врло опасан набој за дугорочно ометање развоја партнерских, добросуседских односа између Хрватске и Србије", закључио је Пуповац.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара