Читај ми!

Поништена пресуда Иви Санадеру

Хрватски Уставни суд поништио је правоснажну пресуду бившем хрватском премијеру Иви Санадеру за афере "Хyпо" и "Ина-Мол", којом је осуђен на 10 година затвора. Наложено ново суђење.

Суд је навео како се у овој одлуци не испитује да ли је бивши хрватски премијер крив за ратно профитерство и примање мита за које је правоснажно осуђен, јер Уставни суд за то није надлежан, пише хрватски портал Index.

Пресуде су укинуте јер Санадеру нису биле осигуране гаранције правичног судења и сви механизми правне заштите предвиђени законом.

Index додаје да се предмет враћа на поновни поступак Жупанијском суду у Загребу.

Оваква одлука не значи да Санадер излази из истражног затвора, јер је осим ових случајева неправоснажно осуђен и у случају "Фими медија".

Прва неправоснажна пресуда Санадеру у случајевима Хипо и ИНА-МОЛ донета је 2012, а Ускок је тада захтевао да му се казна повећа на 15 година затвора.

Образлажући ту пресуду судија загребачког ЗЗупанијског суда Иван Турудић описао је Санадера као ратног профитера, јер је од аустријске Хипо банке примио повизију за кредит који је Хрватској одобрен ратне 1995, али и особу која је због задовољења најнижих потреба издала националне интересе, препустивши управљачка права у мађарском "Ини молу".

Када је донета правоснажна пресуда, тадашњи председник Иво Јосиповић је рекао да се она може окарактерисати само једном речју, а то је - велеиздаја.

Санадер се о пресуди и изјави Јосиповића изјаснио отвореним писмом из затвора поручивши да је осуђен без доказа, те да није починио велеиздају када је реч о препуштању управљачких права "Ине" мађарском "Молу".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара